Decizia Partidului Conservator de a pleca de la guvernare, anuntata inca de duminica, a fost consfintita luni prin demisiile ministrilor si ale mai multor secretari de stat desemnati de Partidul Conservator.
Vicepremierul Bogdan Pascu si ministrul economiei, Codrut Seres, alaturi de alti sase secretari de stat, presedinti sau vicepresedinti ai agentiilor guvernamentale si-au prezentat demisiile.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Eugen Ovidiu Chirovici, a demisionat din Partidul Conservator pentru a ramane in cadrul Executivului.
De asemenea, secretarul de stat Adrian Lemeni isi mentine functia in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, fiind pana acum sustinut de Partidul Conservator.
Vicepremierul Bogdan Pascu a motivat decizia reprezentantilor PC:
" Nu mai putem accepta un climat de dictatura politica. Suntem decisi sa iesim de la guvernare, cu atat mai mult cu cat in Parlament colegii de coalitie nu au sprijinit initiativele legislative ale Partidului Conservator", a spus Bogdan Pascu.
Reactia partenerilor de guvernare
Liderii Partidului Democrat si cei ai Partidului National Liberal s-au intalnit luni dimineata in sedinte separate pentru a analiza consecintele deciziei de retragere de la guvernare a Partidului Conservator.
Conducerea Partidului Democrat a adoptat o rezolutie in care cere partenerului de coalitie PNL sa nu caute solutii de guvernare in afara Aliantei D.A.
"Iesirea previzibila a Partidului Conservator de la guvernare nu trebuie sa determine instabilitatea politica a tarii si nici sa afecteze soliditatea Aliantei PNL-PD", a spus presedintele PD.
Emil Boc a mai precizat ca PD respinge orice colaborare cu PSD. Liderul PD a adaugat ca partidul sau este dispus sa negocieze o noua formula guvernamentala, inclusiv cu grupul dizident din PNL.
La randul sau, conducerea PNL a anuntat ca retragerea PC de la guvernare nu trebuie sa afecteze stabilitatea guvernamentala.
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca atras atentia PD ca orice discutie pe aceasta tema si in privinta componentei Cabinetului trebuie purtata in coalitie.
Intalnirea intre liderii Aliantei PNL-PD are loc luni dupa-amiaza.
Reactia principalului partid de opozitie, PSD
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca nu se pune problema ca social-democratii sa sustina un guvern minoritar.
El a apreciat ca actualul Guvern trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actuala situatie politica, opinia PSD fiind ca Alianta PNL-PD "este responsabila pentru criza in care se afla Romania de doi ani de zile".
Purtatorul de cuvant al PSD a mai spus ca social-democratii nu se tem de eventuale alegeri anticipate, daca se va ajunge la aceasta solutie.
Guvern minoritar
Prin iesirea Partidului Conservator de la guvernare si prin crearea platformei liberale, Executivul a pierdut majoritatea in Parlament.
La Senat, guvernul se mai poate baza acum pe 60 de voturi, in timp ce noua "opozitie" e formata din peste 70 de senatori.
La Camera Deputatilor, PNL, PD si UDMR au 140 de parlamentari fata de peste 150 cat au PSD impreuna cu PRM si PC.
Comentarii articol (0)