Vreau sa stiu cum se va proceda in cazul in care un consilier local, membru al PC, a participat la alegerile din 10 iunie 2012, pe lista PSD? Atat in declaratia de acceptare a candidaturii cat si pe lista de candidaturi a PSD-ului, este mentionata apartenenta la partidul conservator.
Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfaşurării alegerilor locale va avea loc şedinţa de constituire a Consiliului Local, convocată de Prefect. La şedinta de constituire va participa prefectul sau un reprezentant al acestuia, precum şi primarul.
La şedinţa de constituire trebuie să participe minim două treimi din totalul consilierilor locali. Primul pas este acela de constituire a grupurilor de consilieri, în funcţie de apartenenţa politică a acestora. Apoi va fi constituită o comisie de validare alcătuită din 5 consilieri.
Comisia de validare examinează legalitatea alegerii fiecărui consilier şi propune Consiliului Local validarea mandatelor. Validarea se va face în ordine alfabetică, cu votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţă. Consilierii astfel validaţi vor depune jurământul.
Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului s-a facut prin frauda electorală, constatată în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Caz concret: Am participat la alegeri pe lista Partidului Conservator in conditiile in care m-am declarat membru al PNL (atat pe lista cat si in declaratia de acceptare a candidaturii). Fac mentiunea nici ACD si nici PNL nu au depus liste locale la aceste alegeri!
Potrivit art. 8, alin. 1) din Legea 14/2003 partidelor politice, actualizata, "un cetatean roman nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice".Art. 8, alin. 2 al aceluiasi act normativ prevede ca "inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior"