avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Procedura de validare a consilierilor locali
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Procedura de validare a consilierilor locali

Vreau sa stiu cum se va proceda in cazul in care un consilier local, membru al PC, a participat la alegerile din 10 iunie 2012, pe lista PSD? Atat in declaratia de acceptare a candidaturii cat si pe lista de candidaturi a PSD-ului, este mentionata apartenenta la partidul conservator.
Cel mai recent răspuns: Medeea Iliescu , Consilier juridic 15:43, 27 Iunie 2012
Vorbim despre participare PSD separata sau despre perticiparea pe lista aliantei USL?
Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfaşurării alegerilor locale va avea loc şedinţa de constituire a Consiliului Local, convocată de Prefect. La şedinta de constituire va participa prefectul sau un reprezentant al acestuia, precum şi primarul.

La şedinţa de constituire trebuie să participe minim două treimi din totalul consilierilor locali. Primul pas este acela de constituire a grupurilor de consilieri, în funcţie de apartenenţa politică a acestora. Apoi va fi constituită o comisie de validare alcătuită din 5 consilieri.

Comisia de validare examinează legalitatea alegerii fiecărui consilier şi propune Consiliului Local validarea mandatelor. Validarea se va face în ordine alfabetică, cu votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţă. Consilierii astfel validaţi vor depune jurământul.

Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului s-a facut prin frauda electorală, constatată în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Caz concret: Am participat la alegeri pe lista Partidului Conservator in conditiile in care m-am declarat membru al PNL (atat pe lista cat si in declaratia de acceptare a candidaturii). Fac mentiunea nici ACD si nici PNL nu au depus liste locale la aceste alegeri!
Potrivit art. 8, alin. 1) din Legea 14/2003 partidelor politice, actualizata, "un cetatean roman nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice".Art. 8, alin. 2 al aceluiasi act normativ prevede ca "inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Alegerile locale 2008 Gheorghe Giura Gheorghe Giura Am dreptul sa fiu observator din partea unui partid politic, la sectia de votare, daca unchiul meu (fratele tatalui meu) este candidat pe lista de consilieri ... (vezi toată discuția)
Invalidare consilier local bpsrm bpsrm as dori un raspuns la urmatoarea problema...un anume partid politic a obtinut la alegerile locale din iunie 2012 un numar de X mandate de consilier local..in ... (vezi toată discuția)