pedacipro a scris:
cred ca nu m-am facut destul de bine inteles...ei au ramas la sedinta 6 consilieri (din 11), printre care si cel caruia i se ridicase sprijinul politic...si potrivit legislatiei in vigoare (legea 393/2004 - art. 9, alin. 2, litera h1: pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;) automat isi pierde dreptul de a mai participa la sedinte de consiliu in calitate de consilier si de a mai vota.
Retragerea sprijinului politic, nu inseamna automat si pierderea calitatii de membru a acelui partid politic. :) ( vezi cazul Nastase, cand a fost cercetat de PNA sau DNA, nu mai stiu cum se numea institutia).
In cazul in care, sa presupunem, in documentul de la partid se specifica faptul ca acel consilier, nu mai face parte din partidul politic, atunci, devin incidente prevederile art. 9 alin.(1) lit. h^1 din legea nr.393/2004.
In aplicarea acestor prevederi, sa cetim legea....
"(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c) - e) şi h^1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.
ART. 12
(1) În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.
(2) Hotărârea va avea la bază, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar şi de secretarul comunei sau oraşului, respectiv de preşedintele consiliului judeţean şi de secretarul general al judeţului. Referatul va fi însoţit de actele justificative."
Deci, si dvs. in calitate de consilier, puteti propune incetarea mandatului. In urma acestei propuneri, primarul va fi obligat sa intocmeasca acel referat, in caz contrar, initiati dvs. proiectul de hotarare, iar daca nu o duce la indeplinire, sesizati prefectul, care il va ameda cu suma cuprinsa de la 1000-5000 lei, conf. art. 118 alin.(1) lit. a) din legea nr.215/2001.
In cazul in care proiectul de hotarare va fi respins, va puteti adresa instantei de contencios. Mare atentie, consilierul in cauza, nu va putea participa la vot . :)