Persoanele fizice care obțin venituri independente vor putea cere ajutor din partea autorităților locale, pentru completarea și depunerea declarației unice, în perioada 15 ianuarie - 25 mai, nu doar până la 15 martie, potrivit unui ordin al Ministerului Finanțelor (MF) și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) publicat astăzi în Monitorul Oficial. Asistența se acordă strict în localitățile care nu au nicio unitate a Fiscului.
Concret, potrivit Ordinului comun al MF și MDLPA nr. 966/1.208/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 885/2021,
a fost modificată procedura de acordare a asistenței realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central
în vederea completării și/sau
depunerii, precum și transmiterii
declarației unice.
Pe scurt,
perioada efectivă de acordare a acestei asistențe devine, în mod oficial, începând din 2022, în localitățile fără Fisc,
15 ianuarie - 25 mai. În această perioadă, un funcționar cu atribuții în acordarea de asistență în acest sens va fi prezent în localitățile menționate, cel puțin o zi pe săptămână, pentru a ajuta contribuabilii să înțeleagă cum trebuie să completeze și să depună declarația unică.
Spun oficial pentru că, în practică,
redacția noastră a scris deja în primăvară că Fiscul a asigurat asistență neoficial și în perioada 16 martie - 25 mai. Astfel,
modificarea de azi reprezintă doar o formalizare, din 2022, a practicii din 2021.
Astfel, acest ordin vine în contextul în care declaraţia unică are ca termen-limită de depunere, mai nou, conform Codului fiscal, data de 25 mai. Anterior anului 2021, termenul-limită pentru depunerea acestui formular era data de 15 martie, dar acesta n-a fost respectat niciodată, întrucât a fost prelungit de fiecare dată.
Prin urmare, procedura de acordare a asistenței de completare și depunere a declarației unice a fost actualizată în concordanță cu toate aceste aspecte.
Mai exact, potrivit Ordinului nr. 966/1.208/2021, de-acum
Fiscul va acorda asistență contribuabililor “până la împlinirea termenului de depunere a declarației unice, prevăzut de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”. Asta înseamnă că procedura nu va mai trebui modificată de fiecare dată când se schimbă în Codul fiscal termenul declarației unice.
Mai multe detalii despre situațiile în care se depune declarația unică, veniturile vizate, riscurile nedepunerii și alte astfel de aspecte găsiți
aici.
Comentarii articol (0)