Ordinul celor două instituții prevede că, în prima etapă, concediul medical va putea fi eliberat doar pentru patru zile calendaristice, dacă certificatul este acordat de medicul de familie, sau în limita a 15 zile calendaristice, dacă este oferit de medicul de specialitate din ambulatoriu. Dacă, după finalizarea concediului inițial, incapacitatea temporară de muncă a salariatului se menține, în ciuda tratamentului urmat sau a investigațiilor efectuate, va putea fi eliberat un concediul medical în continuare în limita a șapte zile, dacă este semnat de medicul de familie, sau pentru maximum 30 de zile, dacă este eliberat de medicul de specialitate.
Așadar, cu excepția celor acordate persoanelor intrate în izolare, concediile medicale se vor da, în mod obligatoriu, în cel puțin două etape, prima dintre ele fiind de cel mult patru zile.
Notă: În forma de proiect a ordinului comun se preciza că certificatele de concediu medical vor fi acordate, în primă etapă, pentru maximum trei zile calendaristice, însă, în documentul oficializat, această perioadă a fost mărită la patru zile.Dacă pacientul nu se prezintă pentru reevaluarea stării de sănătate, conform planului de urmărire a evoluției bolii, sau dacă starea de sănătate se ameliorează, nu se va acorda concediu medical în continuare.
În cazul în care, după ieșirea din spital și după expirarea concediului medical inițial acordat, starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum șapte zile calendaristice pentru aceeași afecțiune. În continuare, dacă se menține incapacitatea temporară de muncă, medicul de familie va avea obligația să trimită pacientul la medicul specialist pentru reevaluare și emiterea un alt concediu medical.
Conform ordinului oficializat, medicii de familie vor putea să acorde concedii medicale cumulate pentru incapacitate temporară de muncă în limita a 28 de zile pe an.
Până acum, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al CNAS nr. 15/2018/1.311/2017 prevedea că “[m]edicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării (...)”.
Apoi, ordinul stabilea că durata maximă cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu putea depăși 30 de zile calendaristice în ultimul an.
După atingerea acestei limite, eliberarea certificatelor de concediu medical poate fi făcută numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital.
Același ordin stabilește și modul în care medicii îi vor monitoriza pe cei aflați în concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), măsura monitorizării urmând să se aplice, potrivit OUG 74/2021, începând cu 1 august 2021.
Comentarii articol (1)