ACCES PREMIUM
De ce premium?
Anumite afaceri pot funcționa numai dacă clienții sunt vaccinați. Dacă firmele nu verifică asta, riscă amendarea
Conform regulilor actuale ale stării de alertă, există afaceri care pot funcționa numai dacă clienții sunt vaccinați complet (adică au trecut zece zile de când au primit doza unică sau ambele doze de vaccin anticoronavirus). În cazul în care firmele nu verifică clienții la intrare, acestea riscă amendarea cu până la 10.000 de lei. În contextul recentelor măsuri luate de Guvern pentru starea de alertă, autoritățile au subliniat că firmele sunt obligate să facă aceste verificări la intrare și că cetățenii vigilenți ar trebui să raporteze neregulile.
Articolul continuă mai jos
„În primul rând, organizatorul să înțeleagă foarte clar: el sau cine organizează va fi amendat și amenzile nu sunt mici în aceste condiții. Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinați și nu se controlează, orice persoană de acolo, cu simț civic, poate să pună mâna pe telefon și să anunțe. Și acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă în care se știe că trebuie să intre numai vaccinat și vede că nu se controlează deloc şi nu se întreabă de hârtia, de orice dovadă că ești vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile și legea și aici clar se pot sesiza organele de control.Organele de control vin, verifică. Dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea prin sondaj, se poate ca persoana respectivă să fie amendată conform legii. (...) Dacă ajungem și spunem: da, doar vaccinați, și ei încalcă regulile și încep să lase pe oricine să intre, riscul este să vedem că măsurile sunt ineficiente și că se vor relua alte măsuri mai stricte”, a
declarat miercuri Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Internelor, după ședința Guvernului
în care s-au stabilit noi măsuri de relaxare pentru afaceri.
Concret, așa cum este stabilit prin
Legea 55/2020, cei care încalcă măsurile sau restricțiile stabilite de Guvern în timpul stării de alertă riscă
amenzi între 1.000 și 5.000 de lei (art. 65 lit. q coroborat cu art. 66 lit. b - cu referire la măsurile de la art. 5 alin. 3 lit. f)
sau între 2.000 și 10.000 de lei (art. 65 lit. l coroborat cu art. 66 lit. c - cu referire la măsurile de la art. 5 alin. 3 lit. a).
Însă despre ce afaceri este vorba? În primul rând, sălile obișnuite de jocuri, barurile, cluburile și discotecile sunt firme care pot funcționa numai cu clienți vaccinați complet (măsuri impuse în baza art. 5 alin. 3 lit. f). Pentru încălcarea măsurilor, aceste companii riscă amendarea cu sume între 1.000 și 5.000 de lei.
În al doilea rând, mai sunt competițiile sportive organizate cu spectatori la capacitate maximă, evenimentele culturale în aer liber desfășurate cu spectatori la capacitate mare, nunțile și botezurile organizate la capacitate maximă în interior, mesele festive organizate la capacitate maximă în interior sau în exterior, cursurile de instruire organizate la capacitate mare și conferințele organizate la capacitate mare (măsuri impuse în baza art. 5 alin. 3 lit. a). Pentru încălcarea măsurilor, aceste companii riscă amendarea cu sume între 2.000 și 10.000 de lei.
Mai există și alte afaceri unde clientela trebuie să fie vaccinată, dar în cazul cărora sunt admiși și cei testați negativ sau vindecați. De exemplu, la competițiile sportive desfășurate cu spectatori la capacitate redusă sau la evenimentele culturale în aer liber desfășurate cu spectatori la capacitate redusă.
Actualele reguli ale stării de alertă sunt stabilite prin
HG 730/2021, însă prevederile
urmează să fie relaxate ușor începând cu data de 1 august 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.