Totuși, cei care încalcă acum aceste reguli nu pot fi sancționați. De ce? Pentru că, așa cum au confirmat, pentru redacția noastră, reprezentanți ai Poliției rutiere Bihor, legislația din domeniu nu este, în momentul de față, completă.
Pentru ca amenzile ce-i vizează pe cei ce nu respectă regulile utilizării trotinetelor electrice să se poată aplica, trebuie modificat și regulamentul de aplicare a Codului rutier.
În acest sens, în aprilie 2021, autoritățile au pus în dezbatere un proiect de HG, care să completeze cadrul legislativ privind circulația trotinetelor electrice, prin introducerea regulilor stabilite odată cu apariția OUG 13/2020, în luna februarie a anului trecut, în regulamentul de aplicare a Codului rutier. Proiectul de HG nu a mai avansat de atunci, el nefiind adoptat de Guvern nici până acum.
Teoretic, potrivit OUG 13/2020, hotărârea prin care trebuie introduse în regulamentul de aplicare a Codului rutier atât regulile circulației cu trotineta electrică, cât și amenzile pentru nerespectarea lor ar fi trebuit să apară în 90 de zile de la apariția ordonanței, adică de peste un an.
Amenzile ce vor putea fi aplicate după ce legislația din domeniu va fi completată sunt:
- amendă de 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă), pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice;
- amendă între 870 și 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă), pentru nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice și pentru conducerea trotinetelor electrice pe porțiunile de drum interzise.
În plus, trotinetele electrice trebuie să fie echipate la fel ca bicicletele și mopedele, așa încât circulația pe timpul nopții este condiționată de existența mijloacelor de iluminare și dispozitivelor reflectorizant-fluorescente.
Mai multe detalii pe subiect pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)