Concret, s-a stabilit că, atunci când vine vorba despre redirecționarea unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe venit către ONG-uri sau biserici, contribuabilii “pot opta pentru depunerea cererii la entitatea nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii/unitatea de cult, beneficiară a sumei”.
Astfel, cei ce vor să redirecționeze o parte din impozitul pe venit au două posibilități pentru asta: fie depun formularul 230 la Fisc, fie direct la entitatea beneficiară.
Apoi, ONG-ul sau biserica spre care se duc banii va avea “obligația de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, la organul fiscal competent un formular prin care centralizează cererile primite de la contribuabili, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, sub sancțiunea decăderii”.
Depunerea formularului 230 la Fisc e posibilă atât fizic, în format tipărit, cât și online, folosind PDF-ul inteligent pus la dispoziție de Fisc.
Potrivit legislației actuale, formularul 230 are ca termen de depunere data de 25 mai. Documentul are două mari funcții, astfel că prin intermediul lui:
- se poate cere statului să redirecționeze până la 3,5% din impozitul anual, datorat de fiecare contribuabil, în scopul susținerii entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult;
- se poate cere restituirea, de la stat, a sumelor ce reprezintă cheltuielile făcute cu acordarea de burse private.
Atenție! OG 8/2021 conține mai multe modificări la Codul fiscal, pe care le găsești enumerate în acest articol.
Comentarii articol (1)