În cazul în care personalul dintr-o școală este vaccinat sub acest nivel, cursurile se țin online. În plus, ordinul recent prevede că masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/ nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/ învățare/ recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere.
Față de ordinul celor două ministere care a stat la baza deschiderii anului școlar 2021-2022, care prevedea anumite scenarii de funcționare în funcție de rata incidenței, ordinul comun ME și MS nr. 5.338/2.015/2021, apărut la început de octombrie, prevede:
Scenariul 1 | Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție | indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă. |
Scenariul 2 | Participarea zilnică în sistem online a elevilor | în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe |
Același ordin stabilește că unitățile de învățământ preuniversitare (creșe, grădinițe și școli) vor trece în sistem online și, implicit, vor avea prezența fizică suspendată timp de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă sau clasă.
Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
Exceptați de la testare sunt elevii vaccinați complet sau cei care sunt vindecați și se află în interiorul celor 180 de zile de la vindecare.
Dacă, în unitatea de învățământ, jumătate din grupe/clase sunt în online din cauza îmbolnăvirilor, întreaga instituție va avea cursurile suspendate și va trece în online.
Reamintim că obligativitatea purtării măștii în spațiile închise rămâne în vigoare. Apropo de masca de protecție, "se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil, care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii", stabilește ordinul care a stat la baza deschiderii anului școlar curent. De asemenea, sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Cu ceva vreme în urmă, autoritățile vorbeau despre interzicerea măștilor textile, însă, între timp, s-au răzgândit.
Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice), pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, cu avizul medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.
Apoi, și elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (au afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă - transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite etc.), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
La începutul anului școlar, autoritățile au anunțat demararea în școli a unei campanii de vaccinare împotriva COVID-19, destinată elevilor ce au împlinit 12 ani. În septembrie a devenit disponibil și chestionarul privind intenția de vaccinare a copiilor. Completarea chestionarului nu este obligatorie pentru părinți, scopul lui fiind acela de a ajuta autoritățile să știe câți copii s-ar putea vaccina împotriva COVID-19 în școli, astfel încât să vadă dacă merită sau nu să organizeze echipe mobile de vaccinare în școli.
Comentarii articol (1)