Mai exact, conform proiectului de HG adoptat de Executiv miercuri, este vorba de 8.546 de posturi noi, din care:
- 146 de militari (121 ofiţeri şi 25 maiştri militari și subofiţeri);
- 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti.
După cum se arată în nota de fundamentare a proiectului, orientarea către această categorie de personal prezintă următoarele avantaje:
- oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;
- creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;
- implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;
- asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.
Așa cum a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), la finalul ședinței de Guvern de miercuri, cele 8.546 de posturi sunt necesare pentru completarea personalului structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pe de o parte, de la înființare, numărul personalului IGSU s-a redus treptat, iar pe de altă parte, numărul intervențiilor a crescut de la an la an. Spre exemplu:
- în anul 2010 au fost 185.000 de intervenții raportate la aproximativ 27.000 de angajați;
- în anul 2020 au fost 525.000 de intervenții raportate la aproximativ 26.000 de angajați.
Atenție! Prevederile proiectului de HG amintit nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)