avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Soldat gradat profesionist
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Soldat gradat profesionist

Buna ziua!
Am cautat pe google informatii dar nu prea am gasit mai nimic...am si eu 2 intrebari si anume:
-daca ma angajez in armata ca soldat gradat profefesionist dupa cei 4 ani de contract pot sa ma inscriu la scoala de subofiteri filiera indirecta?
-Din cate siu eu ca sa detii arma letala cu glont (pistol) trebuie sa fii ori politist, magistrat etc...daca sunt sgp clar nu am acest drept...dar dupa cativa ani de vechime de ex cateva misiuni irak/bosnia..o sa am dreptul sa detin arma letala?
Va multumesc!
P.S>> am uitat sa precizez ca nu am BAC.ul luat...pt scoala de subofiteri stiu ca trebuie neaparat diploma de bac...dar poate pe filiera indirecta nu necesita..
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
beleaua_vs, utilizator
Cel mai recent răspuns: beleaua_vs , utilizator 10:17, 23 Decembrie 2013
- pentru prima întrebare : informatii exacte puteti obtine, adresându-vă în scris (cu număr de înregistrare ori, postal prin scrisoare recomandata cu Confirmare de primire) Centrului Militar Zonal/Judetean/de Sector de care apartineti ;
- pentru a doua întrebare : chestia e destul de dificilă.NU faptul că un cetatean a servit sub drapel în Irak/Bosnia/Afganistat ori pe alte teatre de război dă dreptul de a purta arma militară/de tip militar cu glont ci legea portului armamentului (rog a se vedea pe net legislatia specifica portului armelor).
Filiera indirectă ?! doar când si unde are nevoie armata de asemenea cadre (Bacul, e problema).Oricum, veti completa nivelul de studii si pregătire profesională prin anumite convocări mai scurte sau mai lungi.
- nu înteleg scopul dvs. de a purta musai armă de tip militar ? aceasta presupune niste riscuri costisitoare si oricând posibil aducător de necazuri, eventual pierderea temporară a libertatii pentru folosirea incorectă/nepotrivită situatiei.V-ati întrebat vreodată câti dintre cei cu pistol la vedere pot fi cunoscuti ca posedă arme cu glont ?
Eu vă doresc reusită!
Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bază de voluntariat care îndeplinesc funcţii de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă, grupă/similare.

Cariera militară îţi oferă posibilitatea să beneficiezi de o serie de avantaje, dintre care cele mai importante sunt:
- educaţie gratuită;
- calificare profesională;

- siguranţa locului de muncă;
- salariu lunar care asigură un trai decent;
- locuinţă de serviciu sau compensaţie lunară pentru chirie;
- echipament gratuit şi compensaţie de hrană;
- posibilitate de afirmare;
- posibilitatea folosirii facilităţilor de recuperare, sportive şi recreative;
- asistenţă postcarieră;
[ link extern ]

În Monitorul Oficial al României nr. 49/2012 a fost publicată Legea nr. 23/2012 prin care se modifică statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care se vor numi soldaţi şi gradaţi profesionişti, dobândind şi o serie de beneficii.
Astfel, soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la soldă lunară, ale cărei elemente componente şi cuantumuri se stabilesc potrivit legii, precum şi alte drepturi băneşti în conformitate cu reglementările în vigoare; echipament şi hrană gratuite, în condiţiile legii; asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în condiţiile plăţii contribuţiei la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate; documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnă sau în cazul mutării dintr-o garnizoană în alta, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru subofiţeri.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti pot beneficia, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Apărării, de: compensaţie lunară pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară; locuinţă de serviciu şi locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei; produse de informare publică internă, în mod gratuit. Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat profesionist este considerată vechime în serviciul militar, nu doar vechime în muncă şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ei beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu la calculul vechimii în serviciul militar. De aceste drepturi vor beneficia şi foştii militari angajaţi pe bază de contract care au deţinut funcţii similare în Armată, Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră, dar cu denumirile stipulate în vechile acte normative.

Promovarea în grad a soldaţilor şi fruntaşilor voluntari care îndeplinesc toate condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării se face prin ordinul comandanţilor care au competenţe în acest sens.
Criteriile generale de promovare sunt: performanţele dovedite pe timpul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale, rezultate din documentele de apreciere; stagiul minim în grad (care pe timp de pace e un an de la soldat la fruntaş şi 2 ani de la fruntaş la caporal), nivelul de pregătire. Soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate, care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului român sau în cadrul unor activităţi militare pe teritoriul ţării, pot fi înaintaţi în unul dintre gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, în limita numărului aprobat de către ministrul Apărării, fără să fie condiţionaţi de alte criterii.
[ link extern ]
Mmultumesc mult pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis port- arma MariannD MariannD buna ziua!din care lege reiese calitatea de Militar eu am fost militar pe baza de contract si nu am primit autorizatie pt arma letala din acest motiv restul ... (vezi toată discuția)
Cum ma pot muta de la o unitate militara la alta, dintr-o alta garnizoana? katanetz katanetz cum ma pot muta de la o unitate militara la alta dintr-o alta garnizoana, renuntand la compensatia de chirie, dar cei de la unitate nu imi aproba raportul de ... (vezi toată discuția)
Soldatul gradat voluntar este considerat cadru militar? denis10 denis10 Buna seara.Vreau sa imi Deschid o firma pentru comercializarea unor haine si nu stiu ce gen si daca pot deschide daca sunt caporal in armata romana.Am citi in ... (vezi toată discuția)