Contribuabilii care, într-un an fiscal, realizează venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de mai puțin de cinci camere situate în locuinţe pe care le dețin în proprietate personală și care au aplicat sistemul real de impozitare vor putea determina, începând cu anul fiscal următor, venitul net anual în sistem normă de venit, potrivit unui OG de modificare a Codului fiscal publicat marți în Monitorul Oficial, ale cărui prevederi vor intra în vigoare pe 3 septembrie 2021. Același lucru va fi valabil și pentru cei care, după o perioadă de inactivitate, reîncep să obțină astfel de venituri.
Mai exact, potrivit
OG. nr. 8/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 832/2021, se introduce în legislație posibilitatea de a reveni la sistemul simplificat de determinare a venitului net anual, pe baza normelor de venit, în cazul în care contribuabilii
închiriază în scop turistic un număr mai mic de cinci camere sau care, pentru o perioadă, nu au mai realizat venituri din închiriere în scop turistic și reîncep să obțină astfel de venituri.
Concret, așa cum apare în OG nr. 11/2021, "
[c]ontribuabilii care în anul 2021 au realizat venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de sub 5 camere închiriate în scop turistic, situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea, și au determinat venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, în anul 2022 determină venitul net anual pe baza normelor de venit." În plus, s-a făcut și o ajustare la alineatul 1 al articolului 87 (sintagma „
începând cu anul fiscal următor” a fost transformată în „
în anul fiscal următor”), ce permite ca această regulă se se aplice permanent, nu doar temporar.
Până acum, legislația nu prevedea o asemenea posibilitate, ci doar menționa că toți contribuabilii care, într-un an fiscal, au realizat venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de peste cinci camere, situate în locuințe proprietate personală, determină, începând cu anul fiscal următor, venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, și au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală.
Astfel, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate camerele cu pricina, potrivit regulilor vechi, se menționa doar ce se întâmpla în situația în care se depășea numărul de cinci camere închiriate astfel.
De asemenea, până acum, așa cum apărea și în nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 8/2021 în forma sa de proiect, metoda de determinare a venitului net anual se aplica în anii fiscali următori indiferent de numărul de camere închiriate, inclusiv în cazul în care contribuabilii închiriau în scop turistic un număr mai mic de 5 camere.
Cu alte cuvinte, cine depășea 5 camere aplica mai departe sistemul real, indiferent dacă numărul de camere scădea sau creștea de la an la an.
Reamintim că,
de la începutul acestui an, cei care închiriază una sau mai multe camere în scop turistic aplică reguli fiscale noi.
Printr-o lege venită la finele lui 2020, Parlamentul a clarificat unele aspecte legate de aceste venituri în Codul fiscal și a stabilit, pentru cei care închiriază până la cinci camere anual, că aplicarea normelor de venit este obligatorie, nemaiexistând alternativa folosirii sistemului real (pe venituri realizate efectiv), ceea ce înseamnă că, indiferent de valoarea veniturilor pe care le obțin, ei sunt obligați să plătească la stat impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc.
Comentarii articol (0)