Deduceri personale se acordă și celor cu venituri brute de la 1.951 lei în sus, însă doar până la 3.600 lei (cei care câștigă mai mult de atât nu beneficiază de deduceri), iar cuantumul deducerii diferă în funcție de persoanele aflate în întreținere, precum și de nivelul exact al venitului.
Sunt considerate persoane aflate în întreținere soțul/soția contribuabilului, copiii acestuia, precum și alți membri de familie până la gradul al doilea inclusiv (nu e necesar să existe un domiciliu comun cu cel aflat în întreținere). Copiii sub 18 ani sunt întotdeauna considerați întreținuți. Iar deducerea se poate acorda fiecăruia dintre părinți, potrivit normelor Codului fiscal.
Totuși, în situația în care un salariat are mai multe contracte individuale de muncă, pentru ca legislația îi permite acest lucru, nu înseamnă că va beneficia de această deducere personală pentru fiecare dintre contractele de pe urma cărora primește venituri până în limitele deja menționate.“Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază”, scrie în Codul fiscal la articolul 77, alin. (1).
Astfel, doar pentru unul dintre contractele de muncă aflate în derulare poate un salariat să opteze pentru deducerea personală și doar dacă are venituri brute de până în 3.600 lei.
Dacă are mai multe contracte de muncă, salariatul are posibilitatea de a stabili la care dintre angajatori stabilește funcția de bază, pe baza căreia va beneficia de deducerea personală. Această alegere a contractului de muncă unde se dorește funcția de bază se anunță obligatoriu angajatorului sau angajatorilor printr-o declarație pe propria răspundere.
Pe baza acestei alegeri, salariatul va primi tichete de masă dintr-un singur loc, respectiv de la angajatorul unde are funcția de bază (dacă acesta le acordă).