OUG nr. 13/2020 a modificat Codul rutier prin introducerea regulilor referitoare la circulația și echiparea trotinetelor. În pofida acestor modificări, cadrul legislativ este încă incomplet, motiv pentru care, amenzile pentru nerespectarea acestora pot fi anulate printr-o acțiune în instanță.
Pentru ca ordonanța de mai sus să fie pe deplin aplicabilă, pe lângă modificarea Codului rutier, este necesară și modificarea regulamentului de aplicare a acestuia. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși textul OG 13/2020 prevedea un temen de 90 de zile de la data intrării ei în vigoare, în care Guvernul să modifice și să completeze regulamentul.Posibilitatea anulării în instanță a sancțiunilor primite pentru nerespectarea regulilor de circulație a trotinetelor ne-a fost confirmată și de Adrian Cuculis, avocat la Cuculis & Asociații.
La solicitarea redacției noastre, avocatul a făcut o analiză a cadrului legislativ și a concluzionat că, în cazul aplicării unei sancțiuni în condițiile existente, procesul verbal de constare a contravenției ar fi lovit de nulitate absolută. Altfel spus, va putea fi anulat în instanță.
Amintim câteva dintre prevederile mai importante cuprinse în OUG nr.13/2020:
- vârsta minimă pentru a putea conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice este de 14 ani;
- circulația trotinetelor este permisă pe numai pe piste special amenajate, iar dacă acestea nu există, este permisă circulația numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h;
- trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
- pentru cei ce au vârsta sub 16 ani este obligatorie casca de protecție;
- este interzis transportul pasagerilor pe trotinete.
Comentarii articol (1)