ACCES GRATUIT
UPDATE: Peste 12.000 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Ce trebuie să facă părinții înainte să părăsească țara
La sfârșitul lunii septembrie 2021, potrivit unor date recente, peste 12.000 de copii români aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, după cum apare într-un raport al Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii (ANDPDCA). Totuși, față de trimestrul anterior, la finalul trimestrului trei din 2021 au fost mai puțini cu câteva sute. În acest context, reamintim că, în momentul în care hotărăsc să plece la muncă în străinătate, fără a-şi lua copiii cu ei, părinţii sunt obligaţi să notifice autorităţile şi să desemneze o persoană care să aibă grijă de aceştia, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz contrar, părinţii riscă să fie amendaţi cu o sumă de până la 1.000 de lei.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, conform
agerpres.ro, în raportul ANDPDCA se menționează că 12.339 de copii aveau, la sfârșitul lunii septembrie 2021, ambii părinți plecați la muncă în străinătate, adică cu 325 de copii mai puțin față de trimestrul doi din 2021.
Părinţii care omit însă să notifice autorităţilor intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării riscă
o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit prevederilor
Legii nr. 272/2004.
Conform acestei legi, “
[p]ărintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.”
Această notificare trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și numele persoanei desemnate a se ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, în funcție de situație.
Instanța de tutela este cea care se ocupă de
confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul, conform legii,
pentru o perioadă de cel mult un an. Această persoană desemnată trebuie, la rândul ei, să își dea acordul pentru delegarea autorității părintești și “
trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.”
Mai departe, potrivit
HG nr. 691/2015, autoritățile monitorizează modul de creștere și îngrijire a copilului care are părinții plecați în străinătate astfel:
- în primele șase luni după primirea copiei hotărârii de delegare a autorității părintești, când reprezentanții serviciului public de asistență socială fac vizite, o dată la două luni, persoanelor desemnate de instanță, în vederea informării și consilierii acestora cu privire la răspunderea pentru creșterea și îngrijirea copilului; iar
- după ce trec primele șase luni, vizitele reprezentanților serviciului public de asistență socială au loc semestrial.
În urma acestor vizite, se întocmește un raport și, dacă consideră necesar, reprezentanții serviciului public de asistență socială solicită sprijinul, după caz, fie al psihologului, fie al medicului de familie, fie al consilierului școlar.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)