Cea mai recentă HCNSU adoptată (ieri) va fi preluată, așa cum ne-am obișnuit, într-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată în ședința Executivului de azi. HCNSU nr. 70/2021 prevede, de data aceasta, o serie de măsuri mai restrictive în ceea ce privește accesul în anumite spații, dacă numărul de cazuri, la nivel local, este ridicat (lista completă a restricțiilor adoptate ieri, aici).
Astfel, dacă incidența este între 3 și 6 la mie, activitățile se vor ține în condiții restrânse și numai dacă participanții prezintă certificate verzi. De exemplu, restaurantele și cafenele în spații închise vor funcționa la maximum 50% capacitate și numai cu participanți care prezintă certificatul verde. Ce înseamnă asta, mai exact: că „toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”.
„Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 1 pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat de organizator prin aplicația mobilă de verificare”, prevede al doilea articol din HCNSU nr. 70/2021.
La fel ca în precedentele HCNSU, este folosit termenul de „participant” - asta înseamnă, cu siguranță, clienți/invitați/spectatori/ alte categorii de persoane care participă la activitățile respective, dar în ce măsură termenul vizează și angajații acelor spații?
Cerința ca și angajații din respectivele spații să prezinte certificate verzi nu reiese din această hotărâre, prin urmare, nu se poate spune cu certitudine dacă, odată ce măsurile vor fi preluate într-o hotărâre de Guvern, angajații respectivelor spații vor fi obligați să prezinte certificatul verde.
Din proprie voință, angajatorii nu le pot impune angajaților să se vaccineze, riscând să fie sancționați pentru discriminare dacă le condiționează dreptul la muncă acestora de vaccinare. De asemenea, nu le pot impune de la sine angajaților să se testeze de COVID-19 pe banii lor (mai multe despre testarea angajaților, aici). Totuși, firmele ar putea, fără să fie considerate că discriminează, să îi recompenseze pe cei care se vaccinează - doi avocați ne-au explicat în acest material de ce măsura „premierii” celor care se vaccinează nu ar fi discriminatorie.
Până când nu va exista o prevedere clară cu privire la obligarea și a salariaților să prezinte respectivele cerificate, nu putem trage concluzia că noile măsuri îi vizează și pe aceștia, în interiorul noțiunii de „participant”.
Comentarii articol (0)