Situația este confirmată și de Adriana Radu, avocat Partener, Radu Opriș SPARL, într-un webinar organizat de avocatnet.ro: “În cazul deciziilor de concediere pentru necorespundere profesională, instanțele verifică dacă salariatul a primit întregul sprijin al angajatorului pentru a-l ajuta să fie corespunzător profesional”.
Pentru a avea un plan eficient de îmbunătățire profesională și care să treacă de testul instanței, în situația în care se ajunge la o concediere pentru necorespundere profesională, Roxana Abrașu a detaliat, într-un webinar organizat de NNDKP, care sunt pașii de urmat în această privință.
“Planul de îmbunătățire a performanței este un instrument prin care se poată arată buna credință a angajatorului în abordarea unei situații de necorespundere profesională și de a-i oferi salariatului posibilitatea de a-și remedia deficiențele”, a afirmat avocata.
Acest plan presupune că superiorul direct al angajatului, împreună cu departamentul de resurse umane, stabilește obiectivele și acțiunile necesare ce trebuie făcute de salariat pentru atingerea acestor obiective, modalitățile prin care salariatul va fi sprijinit de superiorul direct sau orice altă persoană în măsură să ofere sprijin și punctarea așteptărilor salariatului ale cărui performanță va fi evaluată. De regulă, acest plan se implementează pe o perioadă cuprinsă între două și șase luni.
Cel care va putea să evalueze performanța salariatului în cadrul acestui plan este doar superiorul ierarhic, tot el fiind și cel care trebuie să documenteze periodic evoluția în cadrul procesului de îmbunătățire a performanței.
Specialista NNDKP subliniază că, la finalul perioadei stabilite pentru planul de îmbunătățire, trebuie să existe o evaluare scrisă a evoluției salariatului, în care să fie discutate criticile, aprecierilor sau modul în care au fost sau nu atinse obiectivele stabilite.
Dacă, în urma raportului, se stabilește că procesul de îmbunătățire a eșuat, angajatorul are la dispoziție două soluții:
- fie îi oferă salariatului un post vacant, dacă există unul, în conformitate cu pregătirea/abilitățile salariatului;
- fie îi acordă un preaviz la concediere și emite decizia de concediere pentru necorespundere profesională.
“Dacă toate acestea sunt realizate eficient și documentate, o decizie de concediere pentru necorespundere profesională contestată în instanță are șanse foarte mari pentru a fi validată de judecător. Instanțele vor dovezi că procesul a fost unul obiectiv și că decizia de concediere nu a fost una luată pe moment de angajator”, a subliniat Roxana Abrașu.
Specialista recomandă că acest plan de îmbunătățire profesională să fie trecut într-o politică internă a angajatorului, despre care toți salariații să ia cunoștință și să o cunoască. Asta deoarece în situația în care un salariat este descoperit ca fiind necorespunzător profesional și refuză să participe la un acest plan de îmbunătățire, atunci asupra acestuia se poate deschide procedura de cercetare disciplinară.
Comentarii articol (0)