ACCES PREMIUM
De ce premium?
Concedierea pentru necorespundere profesională: Parcurgerea planului de îmbunătățire a performanței, esențial pentru validarea deciziei în instanță
O decizie de concediere a unui salariat pentru necorespundere profesională poate fi luată ca urmare a unei evaluări nesatisfăcătoare a activității acestuia, în cazul în care salariatul contestă concedierea în instanța, practica arată că judecătorii tind să anuleze o astfel de decizie, dacă angajatorul nu arată că a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a sprijini salariatul să devină potrivit pentru postul respectiv. O modalitate prin care angajatorul poate demonstra acest lucru este ca, după evaluarea nesatisfăcătoare, să fie implementat un plan de îmbunătățire a performanței salariatului, potrivit specialiștilor NNDKP.
Articolul continuă mai jos
Roxana Abrașu, partener și coordonator al practicii de Dreptul Muncii în cadrul NNDKP, a explicat că există foarte multe situații în care instanțele de judecată au respins deciziile de concediere pentru necorespundere profesională în lipsa acestui plan de îmbunătățire profesională.
Situația este confirmată și de
Adriana Radu, avocat Partener, Radu Opriș SPARL, într-un
webinar organizat de avocatnet.ro:
“În cazul deciziilor de concediere pentru necorespundere profesională, instanțele verifică dacă salariatul a primit întregul sprijin al angajatorului pentru a-l ajuta să fie corespunzător profesional”.
Pentru a avea un plan eficient de îmbunătățire profesională și care să treacă de testul instanței, în situația în care se ajunge la o concediere pentru necorespundere profesională, Roxana Abrașu a detaliat, într-un webinar organizat de NNDKP, care sunt pașii de urmat în această privință.
“Planul de îmbunătățire a performanței este un instrument prin care se poată arată buna credință a angajatorului în abordarea unei situații de necorespundere profesională și de a-i oferi salariatului posibilitatea de a-și remedia deficiențele”, a afirmat avocata.
Acest plan presupune că superiorul direct al angajatului, împreună cu departamentul de resurse umane, stabilește obiectivele și acțiunile necesare ce trebuie făcute de salariat pentru atingerea acestor obiective, modalitățile prin care salariatul va fi sprijinit de superiorul direct sau orice altă persoană în măsură să ofere sprijin și punctarea așteptărilor salariatului ale cărui performanță va fi evaluată. De regulă, acest plan se implementează pe o perioadă cuprinsă între două și șase luni.
Cel care va putea să evalueze performanța salariatului în cadrul acestui plan este doar superiorul ierarhic, tot el fiind și cel care trebuie să documenteze periodic evoluția în cadrul procesului de îmbunătățire a performanței.
Specialista NNDKP subliniază că, la finalul perioadei stabilite pentru planul de îmbunătățire, trebuie să existe
o evaluare scrisă a evoluției salariatului, în care să fie discutate criticile, aprecierilor sau modul în care au fost sau nu atinse obiectivele stabilite.
Dacă, în urma raportului, se stabilește că procesul de îmbunătățire a eșuat, angajatorul are la dispoziție două soluții:
- fie îi oferă salariatului un post vacant, dacă există unul, în conformitate cu pregătirea/abilitățile salariatului;
- fie îi acordă un preaviz la concediere și emite decizia de concediere pentru necorespundere profesională.
În cazul primei variante, salariatul va avea posibilitatea să își exprime dorința privind schimbarea postului în termen de trei zile lucrătoare de la înștiințarea primită de la angajator. Dacă refuză mutarea sau nu dă niciun răspuns cu privire la această informare, angajatorul poate dispune, ulterior, concedierea pentru necorespundere profesională, a explicat Roxana Abrașu.
“Dacă toate acestea sunt realizate eficient și documentate, o decizie de concediere pentru necorespundere profesională contestată în instanță are șanse foarte mari pentru a fi validată de judecător. Instanțele vor dovezi că procesul a fost unul obiectiv și că decizia de concediere nu a fost una luată pe moment de angajator”, a subliniat Roxana Abrașu.
Specialista recomandă că acest plan de îmbunătățire profesională să fie trecut într-o politică internă a angajatorului, despre care toți salariații să ia cunoștință și să o cunoască. Asta deoarece în situația în care un salariat este descoperit ca fiind necorespunzător profesional și refuză să participe la un acest plan de îmbunătățire, atunci asupra acestuia se poate deschide procedura de cercetare disciplinară.
Citește mai mult despre
concediere,
anulare decizie concediere,
concediere necorespundere profesionala,
contestare decizie de concediere,
decizie de concediere,
criterii de evaluare,
evaluare angajat,
evaluare salariati,
evaluare profesionala,
evaluarea profesionala a salariatilor,
evaluarea salariatilor
Specialiști citați în acest articol
Roxana Abrașu oferă consultanță juridică de specialitate privind raporturile de muncă individuale sau colective, fiind implicată în implementarea de strategii de resurse umane, anticiparea problemelor și reducerea riscurilor juridice în contextul aplicării strategiilor de afaceri.
Cu o experiență profesională de peste 13 ani, Roxana asistă clienți locali și internaționali atât în contextul unor proiecte majore, cât și în problematici de dreptul muncii de zi cu zi, în legătură cu desfășurarea activității lor curente.
Cele mai frecvente tipuri de proiecte pe care le coordonează privesc aspecte legate de reguli și politici interne de muncă, raporturi individuale sau colective de muncă, restructurarea forței de muncă, transferuri de activitate locale sau transnaționale, investigații disciplinare, discriminare și hărțuire la locul de muncă, elaborarea strategiei în litigii de muncă.
Unul dintre membrii echipei NNDKP care a lansat Act for Ethics, hub dedicat aspectelor juridice și fiscale în domeniul eticii de business și al conformității, Roxana este totodată vorbitor în cadrul unor evenimente reper privind tematica dreptului muncii și autor de articole publicate de reviste dedicate domeniului HR.
Roxana este apreciată ca un “Next Generation Partner” în Dreptul Muncii în ultima ediție a publicației internaționale Legal 500.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)