Deoarece leguitorul nu a făcut precizări exacte privind termenul-limită în interiorul căruia salariatul ar putea solicita ziua liberă plătită, singura certitudine este data nașterii dreptului, respectiv ziua vaccinării, a opinat, cu altă ocazie, Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă. Potrivit interpretărilor sale, dacă această zi liberă plătită este asimilată drepturilor nepatrimoniale ale salariaților înseamnă că acordarea acesteia este nu se prescrie, deci poate fi cerută oricând, sau, dacă este inclusă în sfera drepturilor patrimoniale, dreptul a o solicita este de trei ani de la data vaccinării
Asta înseamnă că salariatul poate cere angajatorului ziua liberă oricând după vaccinare (sau până la trei ani de la ziua vaccinării, în termenul cel mai restrâns).
De exemplu, își poate crea o minivacanță prin lipirea cu alte sărbători legale, cel mai apropiată situație fiind ziua de 29 noiembrie, care pică într-o zi de luni și care este urmată de două sărbători legale, Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie). O altă situație ar fi ca salariatul să păstreze zilele libere până când face două sau trei doze pentru a obține două sau trei zile libere plătite pe care să le lege cu un weekend, având astfel un fel de minivacanță.
Pentru a beneficia de respectiva zi liberă plătită, salariații au obligația de a prezenta angajatorului adeverința de vaccinare, fie în momentul solicitării, fie în prima zi lucrătoare de la vaccinare.
Totuși, deși angajatorul are obligația de a oferi această zi liberă, legea nu prevede că liberul trebuie dat exact când este cerut de salariat, dacă, în acest mod, este afectată activitatea firmei.
“Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”, se precizează în art. 6 al Legii 211/2021.
Asta înseamnă că dacă salariatul cere liberul într-o anumită zi, dar acest lucru ar provoca prejudicii angajatorului, cel din urmă are tot dreptul să ofere alternative pentru ziua respectivă. Astfel, leguitorul a oferit un drept nou salariaților, dar și o soluție pentru protejarea angajatorului împotriva abuzurilor care pot apărea din partea angajaților.
Important! Ziua liberă plătită nu poate fi acordată celor care s-a vaccinat înainte de intrarea în vigoare a Legii 221, respectiv înainte de 29 iulie 2021.
Reamintim o serie de articole utile pentu angajatori privind ziua liberă pentru vaccinare:
- Angajatorii sunt obligați să acorde liberele pentru vaccinare în orice situație
- Ce date personale trebuie să prelucreze angajatorii și pentru cât timp
- Cum se reflectă liberele în documentele interne ale firmei
- Dacă salariatul se vaccinează în weekend, mai primește liber?
- Cererea pentru acordarea liberului pentru vaccinare se depune în funcție de numărul de doze administrate