ACCES GRATUIT
Reminder: Zile libere 2021: Ce compensații trebuie să primească cei ce lucrează de Sfântul Andrei și de Ziua Națională
Ca regulă generală, atunci când lucrează în zilele de sărbători legale, așa cum sunt, potrivit Codului muncii, și zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), salariații trebuie compensaţi de angajatori, altfel aceștia din urmă riscă sancționarea.
Articolul continuă mai jos
Cu ocazia Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României (
30 noiembrie și 1 decembrie), salariații din țara noastră, fie ei lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază, potrivit Codului muncii, de timp liber. În acest an, sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României pică marți și miercuri.
Angajatorii sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de
angajați care trebuie să se prezinte la lucru chiar și în aceste zile.
Vorbim aici despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
În cazul acestor salariaţi, Codul Muncii stabilește
compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor
amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)