Modificarea Legii nr. 55/2020, respectiv introducerea articolului 211 a adus, pe lângă dreptul salariaților de a beneficia de o zi liberă plătită atunci când aleg să se vaccineze, o serie de întrebări în privința modului în care vor fi aplicate concret dispozițiile legale.
Pe scurt, concluzia este că salariații pot solicita o zi liberă plătită dacă au ales să se vaccineze și pot opta fie pentru a beneficia de acest drept chiar în ziua vaccinării, fie ulterior.
În articolul 211 regăsim atât situațiile în care salariații pot beneficia de o zi liberă atunci când aleg să se vaccineze, cât și procedura pe care au de urmat împreună cu angajatorii.
Astfel, lit. a) din cadrul alin (1) prevede că:
- perioada de care poate beneficia un salariat care se vaccinează (o zi liberă),
- ziua liberă este plătită,
- nu afectează durata concediului de odihnă,
- poate fi solicitată pentru fiecare doză de vaccin efectuată (deci și pentru cea „booster”) și că
- pot fi beneficiari atât salariații din sistemul public, cât și cei din privat.
Alin (3) din cadrul art. 211 recunoaște același drept unuia dintre părinți sau reprezentantului legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.
Pentru a beneficia de respectiva zi liberă plătită, salariații au obligația de a prezenta angajatorului adeverința de vaccinare, fie în momentul solicitării, fie în prima zi lucrătoare de la vaccinare.
Observăm că legiuitorul nu a limitat și nici nu a condiționat în mod expres momentul în care salariatul poate solicita și primi ziua liberă plătită, fiind evident că aceasta poate coincide cu ziua vaccinării sau poate fi solicitată ulterior.
În lipsa unei precizări privind termenul limită în interiorul căruia salariatul ar putea solicita ziua liberă plătită, singura certitudine este data nașterii dreptului, respectiv ziua vaccinării sau, cel mult, ziua anterioară vaccinării raportat la data intrării în vigoare a Legii 221/2021.
Cu alte cuvinte, salariații pot beneficia de acest drept numai pentru dozele efectuate după intrarea în vigoare a Legii 221/2021, respectiv 29 iulie 2021. Persoanle care au efectuat doza sau dozele de vaccin anterior acestei date nu pot solicita acordarea zile sau zilelor libere.
Pe lângă obligația de a prezenta adeverința de vaccinare, salariații au și obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite pentru a fi asigurată funcționarea optimă a unității.
Rămâne în discuție momentul în care se poate considera prescris dreptul de a solicita o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în măsura în care acesta poate fi încadrat în sfera drepturilor patrimoniale sau nepatrimoniale.
Conform Sentinței Civile 1730/2020 , concediul de odihnă este un drept nepatrimonial și imprescriptibil și, fiind tot o perioadă de repaus, putem aprecia că avem același regim și pentru ziua liberă în discuție.
Dacă s-ar considera că nu poate fi inclusă în categoria drepturilor nepatrimoniale, atunci ne putem raporta la termenul prevăzut de art. 268 alin (2), respectiv trei ani de la data nașterii dreptului.