Mai exact, pe lângă entitățile pentru care măsura e posibilă deja, respectiv ONG-uri și biserici, vor putea primi sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe venit și întreprinderile sociale de inserție.
“Contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul stabilit la alin. (3) (pe venit – n. red.), pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, a întreprinderilor sociale de inserție și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private (…)”, scrie, mai exact, în proiect.
După cum stabilește Legea 219/2015 privind economia socială, întreprinderea socială de inserţie este întreprinderea socială care îndeplinește simultan următoarele condiții:
- are, permanent, cel puţin 30% din personalul angajat aparţinând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajaţi să reprezinte cel puţin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor;
- are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor şi şomajului prin inserţia socio-profesională a persoanelor defavorizate.
Sunt considerate măsuri de acompaniament informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcţie de nevoile persoanelor, precum şi alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserţiei profesionale şi sociale.
Măsura a fost propusă, deoarece, potrivit inițiatorilor proiectului, ea “încurajează înființarea și funcționarea întreprinderilor sociale de inserție” și “va avea ca rezultat scăderea ratei șomajului și va contribui la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și marginalizare socială”.
Atenție! Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (0)