ACCES GRATUIT
Proiect: Contribuabilii să poată redirecționa o parte din impozitul pe venit și către școli, nu doar către biserici și ONG-uri
Pentru că învățământul de la noi este subfinanțat, redirecționarea a cel mult 3,5% din impozitul pe venit datorat statului s-ar fi putut face și către școli, potrivit unui proiect de lege retras de inițiatori, ceea ce înseamnă că nu va ajunge să se aplice. În prezent, după cum stabilește Codul fiscal, contribuabilii pot redirecționa o parte din impozitul datorat statului către organizații nonguvernamentale (ONG) sau biserici.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (13.12.2022): În 12 decembrie 2022, plenul Senatului a aprobat solicitarea inițiatorului de retragere a propunerii legislative din procesul legislativ, ceea ce înseamnă că proiectul nu va ajunge să se aplice.__________
Practic, prin
proiectul de lege de la Senat se va mări numărul entităților stabilite de
Codul fiscal ce pot beneficia de
redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau de sponsorizările făcute de firme. Mai exact, alături de ONG-uri sau biserici, și școlile vor putea beneficia de banii proveniți din redirecționarea unei părți din impozit sau din sponsorizările pe care persoanele juridice le pot face.
“Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, a unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sau acreditate, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private”, apare, de fapt, într-unul dintre paragrafele proiectului.
Măsura e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece,
„pe fondul unei subfinanţări cronice a învăţământului din România, în ciuda prevederilor exprese din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, unităţile de învăţământ se confruntă cu mari provocări în ceea ce priveşte finanţarea nevoilor comunităţilor şcolare”.
Redirecționarea unei părți din impozitul pe venitul din anul anterior se poate face prin declarația 230 sau prin declarația unică. Din acest an, formularul de redirecționare a unei părți din impozitul pe venit (declarația 230)
poate fi depus direct la ONG-ul spre care se duc banii, nu doar la Fisc.
În plus, atât timp cât un contribuabil se încadrează în plafonul total de 3,5%,
suma redirecționată poate fi împărțită între mai multe ONG-uri, adică se poate redirecționa 1% către un ONG și 2,5% către o biserică, de exemplu.
Nu este prima oară când se propune extinderea plajei beneficiarilor redirecționării unei părți din impozit. Concret, printr-un alt proiect de lege apărut cu aproape un an în urmă se propune ca
și întreprinderile sociale de inserție să poată beneficia de redirecționarea a cel mult 3,5% din impozitul pe venit. Proiectul e în așteptarea votului decisiv al deputaților.
Atenție! Măsurile prezentate nu se pot aplica. Din moment ce proiectul a fost retras, acesta și-a încetat traseul legislativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)