1. Regulile generale de evaluare a bunurilor - intrarea în entitate
S-a introdus o explicație suplimentară pentru prevederea conform căreia capitalizarea costurilor îndatorării trebuie să înceteze când se realizează cea mai mare parte a activităților necesare pentru pregătirea activului cu ciclu lung de fabricație, în vederea utilizării prestabilite sau a vânzării acestuia (la punctul 80 din capitolul 3).
Mai precis, s-a stabilit că „un activ este în mod normal pregătit pentru utilizarea sau vânzarea sa prestabilită atunci când construcția fizică a activului este terminată, chiar dacă unele lucrări administrative de rutină pot continua încă. Dacă mai sunt de realizat doar modificări minore, cum ar fi decorarea interioară a unei clădiri conform specificațiilor cumpărătorului sau utilizatorului, atunci se consideră că a fost încheiată cea mai mare parte a activităților.”
Totodată, ordinul a introdus (prin punctul 80^1) o clarificare suplimentară cu privire la data începerii capitalizării costurilor îndatorării (ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de producţie). Mai precis, data este cea la care entitatea îndeplineşte pentru prima dată toate condiţiile următoare:
- suportă cheltuielile pentru activul respectiv;
- suportă costurile îndatorării; şi
- întreprinde activităţile necesare pentru pregătirea activului în vederea utilizării sale prestabilite sau pentru vânzare.
În fine, la același punct 80^1 se subliniază că activitățile necesare pregătirii activului pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare nu cuprind numai construirea fizică a activului. Concret, acestea includ și „lucrările tehnice și administrative anterioare începerii construcției fizice, cum ar fi activitățile asociate cu obținerea avizelor anterioare începerii construcției fizice”, potrivit actului normativ.
2. Bilanțul și contul de profit și pierdere
La partea de capitaluri proprii, la punctul 412 (capitolul 4) a fost introdus un alineat nou, prin care s-a stabilit așa: „Capitalul social prezentat în situațiile financiare anuale trebuie să corespundă cu cel înregistrat la oficiul registrului comerțului.”
Apoi, la dispozițiile speciale cu privire la contul de profit și pierdere, s-au introdus punctele noi 432^1 și 432^2. Primul face referire la faptul că răspunderea privind încadrarea operațiunilor care presupun colectarea de sume în numele unor terțe părți revine entității.
Al doilea face referire la faptul că o entitate care acţionează în nume propriu își poate îndeplini obligaţia de executare pentru a furniza chiar ea un bun sau un serviciu specificat sau poate angaja o altă parte pentru a îndeplini o obligaţie de executare parţial sau în întregime în numele său. „O entitate care acționează în nume propriu recunoaște venituri la valoarea corespunzătoare bunurilor sau serviciilor transferate”, mai scrie la același punct.
3. Situații financiare anuale consolidate și rapoarte consolidate
La punctul 493 (capitolul 8), autoritățile au introdus un alineat nou, prin care s-a lămurit că în categoria filialelor reprezentate de entitățile de interes public sunt incluse și entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată din orice stat membru UE.