Așa cum scriam mai sus, granturile pentru investiții au ajuns la a treia formă oficială, dacă luăm în calcul și celelalte două forme sub care Guvernul a mai încercat să le acorde încă din 2020. În esență, vorbim de două tipuri de granturi destinate IMM-urilor (inclusiv microîntreprinderilor):
- pentru investiții necesare capacităților de prestare de producție/servicii - între 50.000 și 200.000 de euro (ajutor de minimis), însă în limita de maximum cinci ori cifra de afaceri realizată în anul financiar 2019. Acestea sunt pentru cei ce activează, în principal, în învățământ, sănătate și asistență socială și implică o cofinanțare între 5% și 15%;
- pentru investiții în retehnologizare - între 50.000 și 500.000 de euro (ajutor de stat), însă în limita de maximum cinci ori cifra de afaceri realizată în anul financiar 2019. Banii sunt pentru cei ce activează, printre altele, în construcții, comerț, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante și implică o cofinanțare variabilă (în funcție de zona de implementare a proiectului și în funcție de tipul întreprinderii).
Înscrierea se face prin completarea online a cererii de finanțare și a documentelor justificative cerute de autorități (detalii pe larg se regăsesc în ghidul dat de MIPE).
„Prezentul tip de proiect se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, întreprinderilor mijlocii, denumite în continuare IMM-uri, care primesc ajutor de minimis, prin intermediul grantului pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii pentru refacerea capacității de reziliență, și ajutor de stat, prin intermediul grantului pentru investiții în retehnologizare pentru refacerea capacității de reziliență. (...)
Obiectivul ghidului solicitantului (...) îl reprezintă refacerea capacității de reziliență a IMM-urilor - microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii, prin acordarea de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții, în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate (se înțelege orice altă activitate aferentă unui cod CAEN autorizat la data de 31 decembrie 2019), necesare capacităților de producție/ de prestare servicii, pentru realizarea de investiții în retehnologizare”, este detaliat în ordinul oficializat de MIPE.
Proiectele pentru care firmele vor primi granturi trebuie implementate cel târziu până la finalul anului 2023, investițiile fiind obligatoriu de menținut în România pentru o perioadă de minimum trei ani de la finalizare. Activele ce vor fi cumpărate cu banii de la stat trebuie să fie noi, nefiind acceptate echipamentele la mâna a doua sau achiziții în regim de leasing.
Proiectele de investiții vor fi alese pentru finanțare în ordinea descrescătoare a punctajelor și în limita bugetului aprobat. Punctajul minim necesar este de 60 de puncte.
IMM-urile care vor primi granturi pentru investiții pot fi obligate, în anumite cazuri, să aibă un responsabil cu protecția datelor personale, fie ca salariat propriu, fie ca specialist extern.
Comentarii articol (3)