Sumele de cel puțin 10.000 de euro se declară, începând de marți, după noi reguli, la ieșirea sau la intrarea în Uniunea Europeană, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) publicat în Monitorul Oficial, care se aplică deja. De asemenea, același ordin reglementează și modul în care autoritățile vamale pot reține, temporar, aceste sume.
Concret, conform Ordinului ANAF nr. 1.958/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.176/2021, se stabilesc
noi reguli privind declararea la vamă a sumelor în numerar de cel puțin 10.000 de euro, precum
și privind procedura de reținere temporară a acestor bani de către autoritățile vamale.
În acest scop, de anul acesta,
pentru a declara numerarul însoțit și neînsoțit, de minimum 10.000 de euro, la frontierele externe ale UE, se folosesc două noi formulare de declarare.
Astfel, persoanele care trec vama având asupra lor sume în numerar de minimum 10.000 de euro trebuie să declare sumele respective la biroul vamal, iar vama trebuie informată, în egală măsură, și cu privire la numerarul neînsoțit.
Cu toate acestea, în cazul în care, după cum reiese din Ordinul ANAF nr. 1.958/2021, conform articolului 7 din
Regulamentul european nr. 1.672/2018, fie obligația de declarare a numerarului însoțit, fie obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu este respectată ori există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracțională,
autoritățile competente pot să rețină temporar numerarul printr-o decizie administrativă.
Atât modelul deciziei de reținere temporară a numerarului, cât și modelul deciziei de prelungire a termenului de reținere temporară a numerarului sunt prevăzute de Ordinul ANAF nr. 1.958/2021.
Decizia de reținere temporară a numerarului trebuie să cuprindă, potrivit ordinului ANAF, motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal. Această decizie se întocmește în două exemplare, unul dintre acestea fiindu-i fie înmânat persoanei care însoțea numerarul, fie, în cazul numerarului neînsoțit, comunicat expeditorului sau destinatarului, după caz, ori reprezentantului lor.
Celălalt exemplar este păstrat de către biroul vamal, împreună cu copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoțit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reținere.
Expunerea de motive a declarației cu pricina trebuie să includă astfel “
constatările biroului vamal, prezentate clar, concis și lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt și temeiul de drept care au stat la baza fundamentării măsurii dispuse”, se mai arată în ordinul ANAF. În plus, trebuie indicate data, locul unde a fost constatată fapta, precum și orice alte date relevante precum ruta, mijlocul de transport sau locul unde a fost găsit numerarul.
Autoritățile vamale pot reține atât valută, cât și instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate ori carduri preplătite, cu mențiunea că acestea trebuie consemnate corespunzător, pe categorii.
Apoi,
ulterior reținerii sumelor, cei de la vamă verifică dacă împrejurările fiecărui caz în parte justifică reținerea și decid, mai departe,
dacă prelungesc termenul de reținere ori dacă restituie sumele respective.
Numărul de zile de prelungire se stabilește “
(…) în funcție de necesitatea și de proporționalitatea prelungirii termenului de reținere temporară”, iar toate aceste informații i se aduc la cunoștință, după caz, persoanei de la care a fost reținut temporar numerarul însoțit, respectiv expeditorului sau destinatarului numerarului neînsoțit sau reprezentantului acestora.
Nu în utimul rând, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului ANAF nr. 1.958/2021 a fost abrogat
Ordinul ANAF nr. 2.028/2012. Acesta conținea, însă, numai vechiul formular folosit la declararea numerarului la frontiera UE, nu și reguli de declarare și reținere a sumelor de cel puțin 10.000 de euro.
Comentarii articol (0)