Din cauza impozitarii cu 16% a dobanzilor aferente depozitelor de economii, romanii nu se mai aleg cu nimic, decat cu certitudinea ca isi tin banii in siguranta. Analistii economici cred ca economisirea a devenit sinonima cu costurile.
Decizia Ministerului Finantelor de a impozita cu 16% dobanzile la depozitele de economisire bancara este apreciata de majoritatea bancherilor drept o masura care va descuraja economisirea. Singurul avantaj de care mai pot beneficia romanii care fac economii la banca este acela ca isi tin banii mai in siguranta, decat "la saltea". Aceasta afirmatie nu este salutata, insa, si de reprezentantii BNR, care considera ca economisirea creste de la o luna la alta. De asemenea, analistii economici considera ca sistemul bancar din Romania este inca neprietenos cu clientii si actioneaza dupa norme anticoncurentiale.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, ne-a declarat ca "singurul avantaj de care beneficiaza romanii care isi tin banii in banca sau la CEC este siguranta oferita". Cu toate acestea, el crede ca romanii nu au alte alternative. "Impozitarea nu ne convine niciunuia, insa trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca toata lumea civilizata impoziteaza dobanzile bancare", este de parere Ghetea. De asemenea, acesta a adaugat ca este posibil ca o parte din deponenti sa se gandeasca la alte variante de investitii. In acest caz insa, este vorba doar de cei care detin mai multe zeci de mii de euro, nu de romanii care au depozite de cateva mii de euro, a completat presedintele ARB.
Peste jumatate dintre romåni nu-si acopera cheltuielile
Analistul economic Liviu Voinea considera ca "impozitarea cu 16% a dobanzilor stimuleaza tinerea banilor la saltea". El ne-a spus ca foarte putini romani mai au bani pentru depozite bancare. "55% din populatia tarii nu-si acopera cheltuielile... de unde sa mai aiba bani sa mai si economiseasca?!", a adaugat Voinea. Referitor la depozitele de economisire, analistul economic este de parere ca acestea au un "efect pervers, deoarece foarte multi oameni economisesc pentru a-si plati ratele la credite sau politele asigurarilor obligatorii".
De asemenea, Voinea crede ca la mijloc este un mod paradoxal de a economisi, o fortare de a ne plati ratele. "Nu credeam ca vom ajunge vreodata in situatia de a asocia economisirea cu consumul banilor", a explicat el.
Mai concis, Radu Ghetea a afirmat ca "au trecut de mult vremurile cand romanii tineau banii la banca si obtineau o dobanda de 30%, iar economisirea era asociata cu inmultirea banilor".
Contradictieintre oficialii BNR
Viceguvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Eugen Dijmarescu, declara ca "economiile în strainatate au crescut în primul trimestru al acestui an cu 35% fata de perioada similara a anului trecut, la 850 milioane de euro, întrucât investitorii au avut la dispozitie instrumente mai atractive în afara Romaniei". Cu toate acestea, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, are o cu alta parere. "Romanii inca mai castiga din depozitele bancare, dovada ca economisirea creste de la o luna la alta, pentru ca bancile gasesc tot felul de formule de incurajare a clientilor, cum ar fi oferirea de carduri sau de dobanzi avantajoase", a declarat Vasilescu.
Analistii economici considera ca bancile din Romania sunt departe de clienti si ca activeaza pe principii anticoncurentiale. "Ar fi de dorit o atitudine proactiva a bancilor. Pe partea de economisire, discutiile sunt mai putin prezente sau vizibile. Trebuie sa le facem mai mult loc", a spus Dijmarescu. Vice-guvernatorul a mentionat însa ca volumul plasamentelor în banci si pe piata de capital s-a majorat anul trecut, chiar daca ritmul de crestere a economiilor în banci s-a încetinit.
Comentarii articol (0)