as vrea sa depun la banca, ceva valuta, putinii banuti pe care i-am strans
cel mai avantajos e un cont de economii? sau un depozit?
ce modalitati am de a economisi banii in banca?
la ce banca ma sfatuiti sa-i depun?
va multumesc
Nu stiu ce sa zic.
Poate cel mai bine ar fi sa cumparati aur.
Bancile la depozite ofera o dabanda foarte mica(intre3-.4 %) , si care in plus se mai si impoziteaza , asa ca prea mare folos nu o sa aveti de pe urma banilor dvs..
Cand ii depuneti nu va iau nici un comision , dar cand ii ridicati banca va taxeaza.
In ordine:
- nu conteaza banca daca este vorba de o suma sub 50.000 Euro, acesta fiind plafonul de garantare al statului pentru depozitele populatiei
- depozitul are dobanzi mai avantajoase decat contul de economii, doar ca depozitul are de obicei taxa de retragere si pierdeti dobanda daca retrageti inainte de termenul depozitului.
- prin exceptie de la regula generala de mai sus, exista depozite fara comision de retragere (la unele banci) sau depozite cu dobanda progresiva (mai mica), la care nu pierdeti toata dobanda daca retrageti anticipat.
- daca aveti o suma mare, puteti sa-i investiti si direct in certificate de trezorerie sau alte instrumente prin fonduri de investitii (cautati pe Google) la care sa va alegeti singur cat risc va asumati. Cu cat e mai mare riscul, cu atat e mai mare dobanda
- E adevarat ca dobanda la depozit de euro e de 3-4%, dar euro nu are inflatie, cel putin acum. Aurul e o investitie riscanta, puteti castiga dar si puteti pierde. Tinand cont ca toata lumea discuta acum de aur, eu va recomand sa nu o faceti.
- Randament financiar mai mare se poate obtine doar prin investitii, doar sa aveti ceva productiv in care sa investiti. Pana atunci, depozitul e singura solutie.
Adaugire: nu economisiti in euro, daca nu vreti sa va asumati riscul sa se devalorizeze iar dvs sa va platiti facturile in continuare in lei.