Prelungirea PNCCF vine în contextul în care, din 2015 și până în prezent, doar circa jumătate dintre imobilele din România au fost cadastrate. Asta înseamnă că e puțin probabil ca în perioada de un an și jumătate în care ar trebui să mai funcționeze PNCCF s-ar putea acoperi cealaltă jumătate.
Apoi, pentru ca lucrurile să se miște mai bine, actul normativ oficializat luni mai stabilește și comprimarea activităților necesare pentru cadastrarea imobilelor. Activități incluse în program sunt, de pildă, măsurătorile cadastrale, activităţile de geodezie, cartografie, topografie şi fotogrammetrie, dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice etc.
Nu în ultimul rând, hotărârea de Guvern modifică suma estimată pentru activitățile de înregistrare sistematică a imobilelor. Această modificare e propusă în contextul evoluției cursului valutar de-a lungul timpului.
După cum spuneam, PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și era programat să se încheie la finalul lui 2023, dată până la care autoritățile intenționau să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.
Pentru că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finanțat din:
- veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară;
- fonduri externe nerambursabile (POR 2014-2020, Axa 11).
Comentarii articol (8)