Regulamentul (UE) 2019/1157 impune ca documentele care se eliberează cetățenilor Uniunii și membrilor lor de familie să dețină anumite informații și standarde de securitate, care la acest moment nu sunt prevăzute de legislația națională în vigoare. De aceea, e necesară modificarea și completarea OUG nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României. Acest lucru e stabilit de Legea 247/2022, apărută luni în Monitorul oficial nr. 746.
Notă: Inițial, modificări pentru alinirea la prevederile regulamentului fuseseră propuse la Ministerul Afacerilor Interne printr-un proiect de HG de modificare a normelor de aplicare ale acestei ordonanțe, însă mai întâi trebuia modificată ordonanța și abia apoi normele sale metodologice.
Prin Legea 247/2022 se stabilește forma și conținutul cărților de rezidență pentru cetățenii UE și pentru membrii de familie ai acestora, cetăţeni ai unor state terţe, care sunt autoritățile competente pentru producerea, personalizarea și înregistrarea cărților de rezidență, dar și obligația de preschimbare a documentelor celor cu drept de rezidență în țara noastră.
În primul rând, cărțile de rezidență pentru membrii de familie ai cetățenilor UE care nu sunt cetățeni ai UE, eliberate până în 28 iulie 2022 (data intrării în vigoare a legii), își mențin valabilitatea până la data expirării lor sau până la data de 3 august 2023, oricare dintre acestea survine mai întâi. Iar cărțile de rezidență permanentă eliberate cetățenilor UE până la intrarea în vigoare a viitoarei legi își mențin valabilitatea până la data expirării lor.
Astfel, membrii de familie ai cetățenilor UE care sunt din state terțe și au drept de rezidență în România vor trebui să se prezinte cel târziu până la data de 3 august 2023 la secțiile Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru a preschimba documentele deținute, în situația în care valabilitatea lor depășește această dată.
Odată cu expirarea termenului prevăzut, documentele vor putea fi reţinute de către autorităţile competente, pentru a-i determina pe deținători să le preschimbe cu altele ce respectă noua formă.
De asemenea, legea stabilește și posibilitatea de expediere a cărților de rezidență prin servicii de curierat. Astfel, din 26 septembrie 2022, expedierea cărților de rezidență prin curier se va putea face la cerere și doar la domiciliul sau la reședința din România ale titularului, nu și în străinătate. În mod evident, cheltuielile de expediție vor fi suportate de titularul documentelor.
Comentarii articol (0)