ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatorii care nu plătesc concediile medicale pentru COVID-19 riscă amenzi de până la 6.000 lei
În contextul în care numărul îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2 este în creștere, este de așteptat ca tot mai mulți angajatori să se confrunte cu salariați aflați în concediu medical fie de carantină, fie de izolare. Dacă iau în considerare să nu plătească indemnizațiile aferente acestor concedii medicale, angajatorii trebuie să știe că, din vara trecută, cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă regulile privind plata indemnizațiilor medicale s-a majorat.
Articolul continuă mai jos
OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede că angajatorul este cel care plătește indemnizația de concediu medical, pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie/curant, urmând ca apoi să deconteze suma plătită la casa de sănătate de care aparține. Față de alte concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, în care angajator suportă din buzunarul propriu primele cinci zile de absență, restul fiind decontate de casa de asigurări, cele două concedii medicale pentru COVID-19 se plătesc angajatorului de către stat în întregime pentru perioada înscrisă pe certificate.
Dacă pentru majoritatea concediilor medicale este necesară îndeplinirea condiției ca salariatul să aibă un stagiu minim de asigurare de șase luni în ultimele 12, în cazul concediilor medicale de carantină și izolare această condiție nu se aplică. Cuantumul indemnizației este de 100% din baza de calcul.
Mai mult, recent au fost modificate duratele aplicate
carantinei și
izolării. Salariaților care sunt declarați contacți direcți și care sunt carantinați li se va elibera un certificat medical de carantinare pentru cinci zile, dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală, sau de zece zile, dacă sunt nevaccinați. Cei infectați cu virusul SARS-CoV-2 și care primesc decizie de izolare vor avea un concediu medical aferent pentru șapte zile, dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală, sau de zece zile, dacă sunt nevaccinați.
Util: Zece lucruri pe care trebuie să le știi ca angajator despre concediul medical pentru COVID-19Angajatorii care, deși au primit certificatele de concedii medicale din partea salariaților, nu plătesc indemnizația aferentă sau le-o plătesc greșit riscă să fie amendați cu sume între 3.500 și 6.000 lei. Cuantumul
amenzilor a fost majorat la 1 august 2021.
Instituția care se ocupă cu verificarea certificatelor de concedii medicale și plata corectă a acestora de către angajatori este casa de asigurări de sănătate județeană/ a municipiului București în a cărei circumscripție își are sediul angajatorul.
Important! Același act normativ care a majorat amenzile pentru neplata concediilor medicale a stabilit că cererile de restituire însoțite de documentele justificative trebuie depuse în maximum 90 de zile de la data primirii, în caz contrar, angajatorii nu își vor mai putea recupera banii, sumele fiind respinse definitiv de la plată și nu vor mai fi decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.