ACCES PREMIUM
De ce premium?
Concurență: Anul 2022 va aduce mai multe controale ale CC la firme, apreciază specialiștii
După ce 2021 a îndeplinit mai mult un rol de an de tranziție, în contextul crizei coronavirusului, specialiștii avertizează că 2022 va aduce mult mai multe controale ale Consiliului Concurenței (CC) la companii.
Articolul continuă mai jos
„Anul 2021 s-a caracterizat prin constanță și a fost unul de tranziție în pandemia COVID-19. Autoritatea de concurență a finalizat o parte dintre investigațiile mai vechi și a declanșat câteva noi investigații - fie îndreptate împotriva anumitor agenți economici, fie de cunoaștere a modului în care funcționează anumite sectoare de activitate sau piețe relevante. În anul 2022 vom asista cel mai probabil la o accelerare a finalizării unor investigații mai vechi și declanșarea de noi investigații. De asemenea, anticipăm un focus în privința modalităților de investigare ce pun accent pe zona electronică”, au atenționat,
într-un articol recent,
Cătălin Suliman, Partener, și
Georgeta Gavriloiu, Avocat, ambii de la Filip & Company.
Pe scurt, se anticipează că în 2022 CC va finaliza investigațiile mai vechi privind încălcarea legislației concurenței pe parcursul întregului an, în loc să facă cum a făcut în 2021, atunci când cazurile au fost finalizate majoritar pe final de an. În același timp, se așteaptă o creștere a numărului de investigații nou-demarate, precum și a numărului de sesizări și plângeri.
„Astfel, ne așteptăm ca o serie de investigații importante mai vechi, amânate la finalul anului 2021, să fie finalizate în anul 2022 (este posibil ca tiparul activității autorității de concurență în privința investigațiilor să se modifice ușor, dinspre finalizarea majorității cazurilor la final de an către o finalizare temporizată, pe parcursul întregului an). În plus, ne așteptăm la o creștere a numărului de investigații noi față de anul 2021, fiind preluate la nivel local anumite analize realizate la nivelul Comisiei Europene, dar vor exista și analize cu specific regional sau local. Există o așteptare ca numărul de investigații noi să crească semnificativ, probabil mai accentuat începând cu trimestrul 2 al anului, ca urmare a unor măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de normele sanitare”, au explicat specialiștii.
Printre
domeniile de activitate care ar putea fi vizate în 2022 de investigații (poate chiar inclusiv de tip sectorial), se numără cel farmaceutic, cel financiar, cel al materialelor de construcții, dar și cel al tehnologiei. Pe deasupra, domeniile cu impact asupra populației au și ele șanse mari să se numere printre cele vizate de CC pe plan sectorial - energie, carburanți, medicamente, servicii medicale, comerț online, transporturi.
În fine, cei de la Filip & Company sunt de părere că
inclusiv inspecțiile inopinate ar urma să se înmulțească în 2022:
„Deși este dificil de estimat numărul inspecțiilor inopinate, cu siguranță acesta va crește față de cel din 2021, fiind de așteptat ca inspecțiile să rămână principalul mijloc de colectare de informații de către autoritatea de concurență. De asemenea, anticipăm unele schimbări în privința modalității de desfășurare a inspecțiilor inopinate prin utilizarea la maximum a mijloacelor electronice de control și investigare.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.