- primul termen (pentru ianuarie) a fost 28 februarie;
- al doilea termen (pentru februarie) a fost 31 martie;
- al treilea termen (pentru martie) a fost 30 aprilie (zi de weekend), dar s-a mutat automat pe 2 mai (următoarea zi lucrătoare);
- al patrulea termen (pentru aprilie) a fost 31 mai;
- al cincilea termen (pentru mai) a fost 30 iunie;
- al șaselea termen (pentru iunie) este 31 iulie (zi de weekend), dar se mută automat pe 1 august (următoarea zi lucrătoare).
Deoarece la primele raportări se aplică o perioadă de grație, declarațiile 406 aferente lunilor ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai și iunie, inclusiv cele trimestriale, pot fi depuse, fără riscul sancționării, până la 1 august 2022. Cu alte cuvinte, perioada de grație permite companiilor să-și depună toate declarațiile 406 aferente perioadei ianuarie - iunie (indiferent că raportarea este lunară sau trimestrială) până la 1 august.
Deși, dacă se ratează acest termen, firmele riscă să fie amendate cu până la 5.000 de lei, un sondaj recent arăta că mulți contribuabili încă nu sunt pregătiți pentru termenul ce acoperă raportările pentru prima jumătate din 2022.
„Pentru marii contribuabili vechi, prima lună de raportare este ianuarie. În mod normal, termenul ar fi finalul lunii februarie, însă marii contribuabili vechi au și ei o perioadă de grație de șase luni, ceea ce înseamnă că ei pot, până la finalul lunii iulie 2022, să-și depună toate declarațiile aferente lunilor ianuarie - iunie”, a confirmat această interpretare Ana Săbiescu, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România.
Acest exemplu este pentru marii contribuabili încadrați astfel și în 2021, pentru care obligația raportării SAF-T a intervenit la 1 ianuarie 2022. Pentru cei care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie 2022, obligația intervine de la 1 iulie 2022. Astfel, în cazul lor, perioada de grație se aplică pentru perioada de raportare iulie - decembrie 2022, termenul pentru depunerea tuturor declarațiilor 406 fiind finele lunii ianuarie 2023.
Desigur, această regulă a perioadei de grație se va aplica, în egală măsură, pentru companiile mici și cele mijlocii, după ce obligația raportării fișierului SAF-T va interveni și pentru ele (din 2023, respectiv din 2025).
Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația 406 lunar. În rest, cei care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația 406 trimestrial. „Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, este detaliat în ordinul citat mai sus.
Situații speciale avem în cazul părții de active a fișierului SAF-T, pentru care se face o depunere anuală (la termenul bilanțurilor anuale, începând, pentru majoritatea, din 2023), și în cazul părții de stocuri, pentru care depunerea se face numai la cererea autorităților.
Comentarii articol (2)