Miercuri, Guvernul a aprobat programul său legislativ pentru anul 2022, acesta incluzând o serie de proiecte de legi importante din domeniile contabil, financiar, juridic și nu numai. Desigur, proiectele respective urmează a fi aprobate de Executiv și apoi transmise Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Programul legislativ al Guvernului pentru anul 2022, ce a fost
aprobat miercuri prin memorandum, poate fi citit integral în
fișierul anexat articolului de față. Iată principalele proiecte de legi de interes pentru companii (direct sau indirect), dar și pentru autoritățile publice:
1. Modificarea Legii prevenirii spălării banilor (termenul estimat de prezentare în ședințele Guvernului:
martie). Noi modificări urmează a fi aduse actului normativ, printr-un proiect ce va fi inițiat de Ministerul Finanțelor. În esență, urmează a fi făcute unele corecturi la transpunerea Directivei europene 849/2015. Totodată, se vor eficientiza activitatea de evaluare a riscurilor de spălare a banilor și răspunsul autorităților la riscurile evaluate.
2. Reguli privind finanțarea participativă a afacerilor (termen estimat:
martie). Regulamentul european privind finanțarea participativă a afacerilor (crowdfunding) se aplică direct în toate statele membre UE, deci și în România, încă din noiembrie 2021. Totuși, pentru ca mecanismul să fie cu adevărat funcțional la noi,
autoritățile trebuie să vină cu norme de aplicare. Ministerul Finanțelor le-a inițiat anul trecut, dar acestea încă n-au ajuns pe masa Executivului.
3. Modificarea legislației arhivării documentelor electronice (termenul estimat:
aprilie). Documentul trebuie inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, acesta vizând, însă, numai arhivarea electronică la nivel de instituții și autorități publice.
4. Modificarea Legii auditului statutar al situațiilor financiare anuale (termenul estimat:
mai). Pentru acest proiect ce trebuie inițiat de Ministerul Finanțelor, în planul legislativ al Guvernului scrie că este vorba de clarificarea unor prevederi referitoare la Directiva europeană 56/2014.
5. Modificarea Legii societăților (termenul estimat:
septembrie). Documentul care va fi inițiat de Ministerul Justiției va transpune în legislația noastră Directiva europeană 2.121/2019 și va viza transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere. Actul ar trebui să fie transpus până în ianuarie 2023.
6. Modificarea Legii executorilor judecătorești (termenul estimat:
septembrie). Proiectul de lege trebuie să fie inițiat de Ministerul Justiției. În esență, autoritățile vor să vină cu optimizări la organizarea și funcționarea profesiei de executor judecătoresc - printre altele, sunt vizate competența executorilor, intrarea în profesie, incompatibilitățile profesionale și schimbarea sediilor executorilor.
7. Codul finanțelor publice locale (termenul estimat:
decembrie). O măsură
anunțată încă din 2017, introducerea Codului finanțelor publice locale, ar urma să ajungă pe masa Guvernului (via Ministerul Dezvoltării și Administrației) abia la finalul anului 2022.
Atenție! Termenele estimate mai sus sunt pentru prezentarea proiectelor de legi în ședințele Guvernului, în vederea aprobării. După aprobare, acestea vor fi trimise Parlamentului pentru a intra în procedura de legiferare. Ca să se aplice, documentele trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)