Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Începând de miercuri, regulamentul european privind finanțarea participativă a afacerilor (crowdfunding) se aplică direct în toate statele membre UE, deci și în România. Totuși, pentru ca mecanismul să fie cu adevărat funcțional la noi, autoritățile trebuie să vină cu norme de aplicare, însă acestea sunt departe de oficializare.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
ACTUALIZARE (27.07.2022): Normele pentru aplicarea regulamentului în România sunt prinse în Legea 244/2022, care se aplică din 6 august 2022. __________
Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat deja de Ministerul Finanțelor în august 2021, dar documentul n-a apucat să treacă de Guvern și să fie trimis Parlamentului până acum. În această perioadă, Executivul condus de Florin Cîțu nu poate da ordonanțe, fiind demis, astfel că numai Parlamentul poate să stabilească aceste norme (iar procedura de legiferare durează). Astfel, mecanismul va deveni funcțional cu întârziere.
În mare, prin proiect se va stabili că, în România, entitatea competentă în domeniul finanțărilor participative va fi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Firmele care vor dori să devină furnizori de servicii de crowdfunding vor trebui să obțină o autorizație de la ASF și vor fi înscrise într-un registru special. Furnizorii vor putea fi numai societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată.
Furnizorii de servicii de finanțare participativă vor acționa ca intermediari între firmele care vor să obțină bani pentru afacerile lor și potențialii investitori, prin intermediul unui site. Investitor va putea fi orice persoană fizică sau juridică ce va acorda, prin acel site, împrumuturi în bani sau care va cumpăra, prin acel site, părți sociale la SRL-ul care cere finanțare.
Propunerea legislativă va veni cu amenzi pentru furnizorii de servicii de crowdfunding care vor încălca regulamentul european, dar va stabili și că activarea în domeniul finanțărilor participative fără autorizarea ASF va putea aduce între trei luni și un an de închisoare (sau o amendă penală).
Atenție! Deși regulamentul european se aplică direct în România din 10 noiembrie 2021, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.