După câteva luni de la definitivarea cadrului legal al finanțărilor participative în România (crowdfunding, în limba engleză), primul intermediar de acest gen a fost autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), conform unui comunicat de presă de luni.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
În acest context, ASF a anunțat luni autorizarea primului intermediar de crowdfunding din România, ceea ce înseamnă că firmele pot accesa deja mecanismul finanțării participative.
„Odată cu apariția acestor noi entități autorizate, piața de capital își diversifică oferta de finanțare a societăților mici și mijlocii și stimulează antreprenoriatul inovator din România, prin accelerarea alocării eficiente a resurselor financiare. Astfel, sunt create premisele atragerii unor noi categorii de investitori și implementării unui nou model de afaceri pentru companii, precum și a unei noi alternative de finanțare pentru societățile eligibile.
Finanțarea participativă se realizează prin intermediul unei soluții de tehnologie financiară care oferă întreprinderilor mici și mijlocii, cu precădere întreprinderilor nou-înființate și celor aflate în faza de extindere, un instrument de finanțare alternativ la cel bancar, respectiv prin punerea în legătură prin intermediul furnizorilor de servicii de finanțare participativă a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare se realizează prin intermediul împrumuturilor și al achiziționării de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.
Derularea activității de finanțare participativă presupune implicarea a trei participanți principali, respectiv: dezvoltatorul de proiect, care propune proiectul spre finanțare, investitorii, care finanțează proiectul propus, și un furnizor de servicii de finanțare participativă, care constituie «interfața» ce facilitează realizarea conexiunii între dezvoltatorii de proiecte cu potențialii investitori prin administrarea unei platforme online”, este explicat în anunțul ASF.
Cu toate acestea, cei de la ASF atrag atenția că finanțarea participativă presupune anumite riscuri specifice pentru investitori, din moment ce aceștia nu beneficiază de protecția oferită de fondurile de compensare.
„În acest context, reiterăm faptul că ASF, în calitate de autoritate competentă în România pentru îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor prevăzute de Regulamentul 1.503/2020, rămâne permanent deschisă unui dialog tehnic pragmatic și constructiv, atât cu entitățile care doresc obținerea calității de furnizori de servicii de finanțare participativă sau care au obținut această calitate, cât și cu investitorii beneficiari ai acestor servicii, pentru îndeplinirea rolului și atribuțiilor sale legale în materia autorizării și supravegherii derulării activităților și operațiunilor specifice finanțării participative și pentru asigurarea unui cadru instituțional stabil și transparent de dezbatere a problematicilor, particularităților și provocărilor de natură practică specifice acestui domeniu”, mai este precizat în comunicatul citat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)