Cum funcționează mecanismul crowdfunding-ului? În esență, furnizorii de servicii de finanțare participativă acționează ca intermediari între firmele care vor să obțină bani pentru afacerile lor și potențialii investitori, prin intermediul unui site. Investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică ce va acorda, prin acel site, împrumuturi în bani sau care va cumpăra, prin acel site, părți sociale la SRL-ul care cere finanțare.
Astfel, prin noua lege se stabilește că, în România, entitatea competentă în domeniul finanțărilor participative este ASF. Firmele interesate să devină furnizori de servicii de crowdfunding vor trebui să obțină o autorizație de la ASF (cererile complete vor fi analizate și soluționate, de principiu, într-un termen maxim de trei luni) și vor fi înscrise într-un registru special al ASF. Tot ASF este instituția care poată să retragă autorizațiile acordate, dar și să efectueze controale la furnizori.
Furnizorii pot fi numai persoane juridice (societăți). Totodată, pentru a deveni furnizor de servicii de finanțare participativă, trebuie îndeplinite mai multe condiții enumerate în regulamentul european, printre care se numără:
- absența cazierului judiciar (privind încălcarea legislației comerciale, de insolvență, în domeniul serviciilor financiare, în materia combaterii spălării banilor, în materie de fraudă sau privind răspunderea profesională) pentru persoanele fizice care vor administra firma și pentru acționarii care dețin cel puțin 20% din capitalul social sau din drepturile de vot;
- faptul că persoanele fizice implicate în administrarea firmei posedă, la nivel colectiv, suficiente cunoștințe, competențe și experiență pentru a asigura administrarea și că acestea sunt obligate să dedice suficient timp pentru îndeplinirea sarcinilor lor.
Funizorii vor trebui să verifice firmele care vor să apeleze la serviciile lor pentru a obține bani de la potențialii investitori. Conform regulamentului european, furnizorii de servicii de crowdfunding vor trebui să obțină dovada că firma care vrea să obțină finanțare n-a încălcat legislația comercială, a insolvenței, a serviciilor financiare, a combaterii spălării banilor, a combaterii fraudelor sau a răspunderii profesionale. Totodată, va trebui obținută dovada că firma respectivă nu este stabilită într-un așa-zis paradis fiscal (jurisdicție necooperantă sau țară cu grad de risc ridicat).
În altă ordine de idei, legea vine și cu amenzi pentru furnizorii de servicii de crowdfunding care vor încălca legislația europeană în domeniu. Acestea pot ajunge și la 2,4 milioane de lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală. Cei care activează fără autorizarea ASF riscă între trei luni și un an de închisoare sau o amendă penală.