Buna ziua,
Am primit informatii ce completeaza ceea ce stiam pana acum, pentru cei interesati de subiectul fonduri europene pentru someri si m-am gandit ca e bine sa le postez. (
[ link extern ] )
Am rugamintea daca cineva ne poate ajuta sa intelegem mai bine aceste informatii, in masura in care are timp pentru asta.
Multumesc frumos,
O zi buna,
Teodora Nenciu
Instrumentul european de microfinanţare
În contextul actualei reduceri a ofertei de creditare, noul instrument de microfinanţare îşi propune să faciliteze accesul microîntreprinderilor la împrumuturi.
Comisia Europeană lansează un nou instrument european de microfinanţare prin care să ofere microcredite şi garanţii persoanelor care şi-au pierdut locurile de muncă şi doresc să înceapă o afacere pe cont propriu.
Se aşteaptă ca bugetul iniţial de 100 de milioane de euro să se ridice la 500 de milioane de euro, dacă luăm în considerare şi contribuţia unor instituţii financiare internaţionale, precum Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI). Astfel, într-un interval de opt ani, ar putea fi acordate 45 000 de împrumuturi.
Noul instrument va facilita accesul la microîmprumuturi pentru grupurile vulnerabile şi şomerii care doresc să-şi înfiinţeze sau să-şi dezvolte propria afacere.
Cum puteţi solicita finanţare?
Instrumentul de microfinanţare va deveni operaţional în iunie 2010. Persoanele interesate trebuie să contacteze furnizorii de microcredite din propria ţară. Aceştia pot fi bănci, mici societăţi de creditare fără scop lucrativ, instituţii de garantare şi alţi furnizori de produse de microfinanţare destinate microîntreprinderilor. Fondul European de Investiţii va pune la dispoziţia furnizorilor resursele financiare necesare pentru ca toate grupurile eligibile să poată beneficia de noul mecanism.
Microcreditele nu pot depăşi plafonul de 25 000 de euro. Ele sunt destinate întreprinderilor cu maxim 9 angajaţi (categorie în care sunt incluse 91% din întreprinderile europene), şomerilor şi persoanelor inactive care vor să înceapă o afacere dar nu au acces la serviciile bancare tradiţionale. 99% din companiile europene noi sunt întreprinderi mici sau microîntreprinderi şi o treime din ele au fost înfiinţate de persoane aflate în şomaj.
Măsuri conexe
Finanţarea nu este suficientă. Este nevoie, de asemenea, de consilierea potenţialilor antreprenori şi de ameliorarea capacităţii de microfinanţare a furnizorilor. Din acest motiv, noul instrument va fi elaborat în aşa fel încât să se coordoneze cu instrumentele existente, în special cu Fondul Social European (FSE).
Crearea unei interfeţe între FSE şi instrumentul de finanţare este un factor determinant pentru succesul acestuia, dacă luăm în calcul următoarele aspecte:
- informarea şi comunicarea - având în vedere canalele pe care le are la dispoziţie, FSE va juca un rol important în informarea potenţialilor beneficiari
- toate statele membre acordă o importanţă deosebită antreprenoriatului, după cum reiese din programele operaţionale ale FSE. Prin aceste programe, statele membre pot oferi servicii de asistenţă şi sprijin pentru formarea în domeniul gestionării întreprinderilor şi îi pot ajuta pe cei interesaţi în demersul de solicitare a unui împrumut sau de gestionare a unei microîntreprinderi.
- date fiind activităţile sale tradiţionale privind promovarea antreprenoriatului, formarea şi consilierea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, FSE îi va susţine pe beneficiarii finali
- FSE este singurul fond structural care acordă reduceri ale ratei dobânzilor pentru persoane fizice. Astfel, s-ar putea ameliora accesul la finanţare al antreprenorilor care doresc să demareze o afacere de mici dimensiuni.