Etapa autorecenzării online din cadrul recensământului populației și locuințelor amânat pentru acest an a început în această săptămână. Autorecenzarea nu e obligatorie, dar e recomandată, deoarece, odată finalizată cu succes, dă dreptul salariaților la o zi liberă suplimentară. Autorecenzarea se face în două etape, preînregistrarea și autorecenzarea propriu-zisă, în fiecare dintre ele completându-se online câteva formulare. În acest articol prezentăm modul în care trebuie completate acestea și ce informații trebuie transmise.
După cum spuneam, autorecenzarea online, ce dă salariaților dreptul la o zi liberă suplimentară, are două etape:
preînregistrarea și autorecenzarea propriu-zisă. În cadrul fiecărei etape trebuie transmise mai multe informații.
Formularul de preînregistrareAcesta se poate accesa pe site-ul
www.recensamantromania.ro, apăsând pe butonul portocaliu denumit “Platformă autorecenzare”. În partea inferioară a paginii ce se deschide se află formularul de preînregistare.
Aici, în prima secțiune a formularului, se introduc
informații despre capul gospodăriei ori persoana de referință, respectiv codul numeric personal (CNP) şi adresa de e-mail unde ulterior va primi link-ul către chestionarul propriu de recensământ şi, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele acestora.
Potrivit OUG 19/2020, prin gospodărie se înțelege
“grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun (…)”. Persoanele care, la momentul de referință al recensământului, locuiesc și se gospodăresc singure sunt considerate gospodării de o singură persoană.
Apoi, a doua secțiune se completează cu
informații legate de locul de reședință. Dacă se răspunde cu “Da” la întrebarea “Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală (locuința principală)”, va trebui completată adresa locuinței, iar dacă se răspunde cu “Nu”, înseamnă că locuința este situată într-un spațiu colectiv de locuit (de exemplu, cămine studențești, internate școlare, cămine pentru bătrâni, azile etc.).
În secțiunea a treia din formularul de preînscriere se vor trece
datele legate de membrii gospodăriei. În cazul cetățenilor români și al celor străini care posedă CNP, se completează CNP-ul și adresa de e-mail, iar în cazul cetățenilor străini ce nu au CNP, se completează data nașterii, sexul și adresa de e-mail. În acest ultim caz, sistemul generează un cod temporar, folosit la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare.
În fine, în cea de-a patra și ultima secțiune a formularului, se trec
informații despre locuinţele secundare neocupate. În această secţiune se completează adresa pentru alte locuințe deţinute/ co-deținute de membrii gospodăriei, dar numai dacă NU sunt locuite. Așa nu mai trebuie făcută deplasarea la acestea, pentru a răspunde întrebărilor recenzorului, în perioada ulterioară autorecenzării, respectiv 16 mai – 17 iulie 2022.
Formularul completat se transmite autorităților și, în scurtă vreme, se primește un e-mail (pe adresa indicată mai sus) cu chestionarul de autorecenzare.
Chestionarul de autorecenzareChestionarul se deschide cu o copertă în care se găsesc informaţii utile despre procesul de autorecenzare. În partea stângă există un meniu, cu ajutorul căruia se poate naviga printre secţiunile chestionarului.
După apăsarea butonului “Înregistrare ora curentă”, se poate trece la completarea celor două secțiuni ale chestionarului, și anume
secţiunea pentru recenzarea locuinţei și cea pentru recenzarea persoanei. În secțiunea pentru recenzarea locuinței se găsesc întrebări legate de componenţa gospodăriei, lista membrilor gospodăriei, informaţii despre membrii gospodăriei și despre locuinţă.
Secțiunea pentru recenzarea persoanei va trebui completată atât de capul gospodăriei, cât şi de ceilalți membri ai gospodăriei indicaţi la preînregistrare. Fiecare membru al gospodăriei va primi propriul chestionar.
Chestionarul de recensământ poate fi completat de pe tablete electronice, telefoane de tip smartphone, laptop-uri sau PC-uri.
Comentarii articol (2)