Legea prevede că salariații care au în grijă copii, indiferent că sunt părinții sau reprezentanții legali ai acestora, pot solicita o zi liberă pentru a merge cu cel mic la medic. Cei care pot cere acest beneficiu trebuie să fie asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, iar ziua poate fi solicitată până la vârsta de 18 ani a copilului.
Acest liber se acordă de către angajator pe baza unei cereri completate de părinte (un exemplu de astfel de cerere regăsiți la finalul articolului), la care trebuie atașată și declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că, în anul calendaristic respectiv, acesta nu a solicitat și nici nu va solicita ziua lucrătoare liberă. Cadrul legislativ prevede depunerea cererii cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.
Astfel, în primă fază, înainte de controlul efectiv, angajatorul trebuie să primească de la salariatul care cere această zi liberă o cerere de acordare, semnată și datată, precum și declarația celuilalt părinte.
După efectuarea controlului, salariatul va trebuie să aducă o adeverință medicală semnată de medicul de familie al copilului din care să reiasă efectuarea controlului medical. Asta înseamnă că nu raportul medical pe care l-a primit părintele în urma consultului avut cu al său copil va fi predat angajatorului (în contextul în care informațiile medicale prezente în el sunt date sensibile - cele privind sănătatea, dar și va duce la prelucrarea datelor personale ale unor terți), ci o adeverință medicală care să ateste consultul medical efectuat. Adeverința trebuie să fie depusă angajatorului în maximum 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia de către medicul de familie. Un model al adeverinței medicale, așa cum este ea prezentată în normele de aplicare ale Legii 91/2014, poate fi descărcată la finalul acestui articol.
În condițiile în care acest liber poate fi acordat o singură dată pe durata unui an calendaristic, neexistând posibilitatea reportării acestuia - dacă nu este luat, se pierde - atunci când păstrează aceste documente oferite de salariați, angajatorii trebuie să țină cont că, din punctul de vedere al GDPR, ele trebuie stocate doar atât timp cât acestea sunt necesare pentru atingerea scopurilor stabilite. Ceea ce poate însemna că, la începutul unui nou an, acest tip de documente din anul precedent pot fi șterse.
Deși angajatorii sunt obligați să acorde această zi lucrătoare liberă, fiind prevăzută și o amendă înte 500 și 1.500 lei pentru nerespectarea ei, nu există obligația ca ziua liberă să fie și plătită.
"Persoanele (...) au dreptul la liber, în condițiile prevăzute de prezenta lege, pentru îngrijirea sănătății copilului, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente", se prevede la art. 1 alin (3) din lege. Totuși, chiar dacă obligația de a plăti această zi nu există, dacă dorește, angajatorul este liber să o plătească.
Un amendament important de care trebuie să țină cont angajatorii este că această zi liberă se multiplică în funcție de numărul copiilor astfel:
- o singură zi lucrătoare liberă pe an pentru unul sau doi copii;
- două zile lucrătoare libere pe an pentru trei sau mai mulți copii. Aceste zile pot fi consecutive sau separate, "după cum decide angajatorul", potrivit legii.
Comentarii articol (0)