ACCES GRATUIT
Distribuția pastilelor cu iod ar putea fi amânată: 89% dintre medicii de familie nu vor ca ele să fie distribuite prin cabinetele lor
Cea mai mare parte dintre medicii de familie, aproximativ 90%, nu vor ca distribuirea iodurii de potasiu, ce ar trebui să înceapă, potrivit ministrului sănătății, săptămâna viitoare, să se facă prin cabinetele lor, potrivit Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Ca alternativă la distribuirea pastilelor cu iod prin cabinetele proprii, medicii de familie propun folosirea primăriilor, farmaciilor sau a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) pentru asta.
Articolul continuă mai jos
După cum a anunțat recent Alexandru Rafila, ministrul sănătății,
săptămâna viitoare ar trebui să înceapă distribuția de pastile de iodură de potasiu către populația eligibilă, adică persoanele cu vârsta de până la
40 de ani, prin intermediul medicilor de familie.
Totuși, pentru că
cei mai mulți medici de familie nu sunt de acord cu asta, campania de distribuție a pastilelor de iodură de potasiu ar putea fi amânată.
De altfel,
potrivit FNPMF, în urma unui sondaj ce a durat aproape o săptămână,
“89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei”.
Medicii de familie consideră că
primăriile localităților, farmaciile sau chiar ISU ar trebui să se ocupe de distribuția acestor pastile, deoarece aceste entități au capacitatea logistică pentru distribuția rapidă a acestora.
În plus, medicii consideră că un alt argument ar fi numărul mare de angajați ai acestor structuri, al căror număr depășește
“de zeci de ori” numărul medicilor de familie (aproape 10.000).
“Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie, ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre”, apare în comunicatul FNPMF.
În schimb, medicii de familie anunță că vor sprijini ministerul în
“campaniile de informare a populaţiei, oferind pacienților informații medicale, relevante pentru situațiile lor particulare legate de starea de sănătate”.
Iodura de potasiu este folosită
doar în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații, pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în organism, iar distribuția pastilelor e necesară, potrivit autorităților, pe fondul conflictului din Ucraina și a unui eventual accident nuclear ce ar putea avea loc acolo.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)