In ceea ce priveste COVID-19 se poate observa ca in spitalele din Italia si Spania nu a ajutat purtarea de masti chirurgicale simple.Au fost foarte multi medici infectati desi aveau masti de protectie.
Conteaza foarte mult si cat de infectata este persoana.
Nu arata nimic ca masca ar proteja.
Protectia ajuta in cazul asimptomaticilor deoarece masca impiedica in buna masura raspandirea virusului prin aerosoli.
Protectia este in sensul ca intarzie, ceea ce este mare lucru, adica una e sa ai 1 mil de infectati intr-o luna, si alta e sa ai 1 mil de infectati in 6 luni. Cam la asta se rezuma strategia.
Exista si opinia potrivit careia daca 90% din oameni poarta masca timp de 50 de zile virusul ar disparea sau asa ceva...
Asa au spus profesorii Cercel si Rafila.
Insa, ramane de vazut...
Probabil ca va scadea numarul infectarilor si asa se va ajunge pana sa nu mai fie nicio infectare.
Dupa logica mea, daca virusul nu se mai transmite de la un om la 10 oameni ci la cel mult doi atunci se va ajunge la zero in ceva timp.
Insa, nu cred ca in 50 de zile.
Strategia cu intarzierea am reusit si eu sa o deslusesc acum vreo luna sau mai mult de atat, atunci cand era starea de urgenta pana sa se decida cu purtarea mastii de toti in spatii inchise.
Rata de reproducere a virusului de 10 este uriasa, cea de 2 e foarte mare, ea trebuie sa fie mult subunitara, pentru a opri raspindirea masiva a virusului.
Ideea cu masca a fost explicata grafic, cind doua persoane ce se intalnesc poarta (corect) masca, riscul de raspindire a virusului, daca una dintre persoane e infectata, e de 1,5%, chiar daca masca e una obisnuita, chirurgicala.