Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
România nu mai are cei mai ieftini carburanți din UE. Cum au evoluat prețurile la benzină și motorină în țările europenePrețurile carburanților au crescut constant în România, în ultimele trei luni. Dacă la începutul anului, benzină mai ieftină decât la noi găseam doar în Bulgaria și Polonia, deja la final de martie, coborâsem până pe locul opt la capitolul cel mai mic preț din Uniunea Europeană.
Fenomenul scumpirilor este prezent la nivel global, însă în unele țări autoritățile au luat măsuri de plafonare sau de reducere a accizelor sau TVA-ului.
Pe 28 martie, lista țărilor cu prețuri la pompă sub cele de la noi cuprindea, pe lângă Bulgaria și Polonia, și Croația, Cipru, Malta, Slovenia și Ungaria, potrivit Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților din Uniunea Europeană.
Cu un preț mediu al benzinei de aproape 1,6 euro pe litru, România avea practic la finalul lunii trecute al optulea cel mai mic preț din UE. Cea mai ieftină benzină era în Ungaria - 1,28 euro pe litru.
Rata inflaţiei în zona euro atinge o valoare record în martie, mult mai mare față de estimările analiștilorRata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a perturbat lanţurile globale de aprovizionare, majorând şi mai mult preţurile energiei, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Bloomberg.
Conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie, în timp ce analiştii estimau un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ, în urmă cu un an, rata inflaţiei în zona euro era de 1,3%.
Studiu: Riscul de complicaţii cardiace e „semnificativ mai mare” după infectarea cu COVID, decât după vaccinareRiscul de complicaţii cardiace este semnificativ mai mare după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după administrarea vaccinurilor de tip ARNm împotriva COVID-19, arată rezultatele unui nou studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, informează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.
Studiul a analizat date medicale electronice prelevate din 40 de sisteme sanitare din SUA între 1 ianuarie 2021 şi 31 ianuarie 2022.
Cercetătorii au constatat că riscul de probleme cardiace a fost semnificativ mai mare după infectarea cu SARS-CoV-2 decât după prima, a doua sau o altă doză de vaccin de tip ARNm împotriva COVID-19, pentru toate grupurile incluse în cercetare, potrivit rezultatelor studiului.
Comentarii articol (0)