ACCES GRATUIT
Cum se formează un buget: România vs. Polonia, Cehia și Germania. Principalele surse de venituri
România se remarcă la nivel european prin prisma unui buget public foarte modest raportat la PIB, ale cărui venituri ”curente”, respectiv încasările de taxe, impozite și contribuții, sunt, ca procent din PIB, cele mai reduse din UE.
Articolul continuă mai jos
O analiză a veniturilor care alcătuiesc bugetele altor state, cu un nivel de dezvoltare similar cu cel al României – totul comparat cu al unei țări ca Germania – sugerează că nu există o ”rețetă” europeană.
Polonia, spre exemplu, colectează TVA mai mare ca procent din PIB decât Germania, în vreme ce Cehia are venituri însemnate din impozitarea importurilor.
La nivelul anului 2020, România se poziționa peste Cehia și Germania doar în privința veniturilor de la categoria ”alte taxe aplicate produselor”, care conform metodologiei europene se referă la accize, taxe de timbru, taxe aplicate autoturismelor etc.
Germania, pe de altă parte, încasează sume foarte ridicate din taxarea veniturilor și profiturilor cetățenilor respectiv companiilor, aproape 13% din PIB, de peste trei mai mult, ca procente, decât România, spre exemplu.
Guvernul și-a asumat în contextul implementării PNRR o reformă a sistemului de taxare, care să sprijine consolidarea finanțelor publice, respectiv reducerea deficitului bugetar către ținta de 3% din PIB și are și de ce: e statul membru UE care se împrumută la cele mai mari dobânzi.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)