În primul rând, pentru a stabili perioadele și condițiile de pășunat, consiile locale vor trebui să aprobe un regulament de pășunat, ce va fi valabil pe întreg teritoriul administrativ al localității.
Apoi, deținătorilor de animale li se va elibera o autorizație de pășunat, ce va conține datele acestora de identificare, datele de identificarea ale celui ce va supraveghea animalele, datele de identificare ale terenului, efectivul de animale deținut și perioada de valabilitate a autorizației.
Proprietarii de animale vor avea, potrivit proiectului, două obligații principale:
- să efectueze pășunatul în conformitate cu autorizația deținută;
- să supravegheze animalele (personal sau să numească pe cineva).
În acest interval, proprietarul va putea solicita restituirea animalelor, altfel, dacă nu se încadrează în termenul de trei zile, animalele vor putea fi vândute de autorități.
În cazul în care vor lăsa animalele nesupravegheate, proprietarii lor vor risca amenzi de până la 3.000 de lei (vor putea ajunge până la 5.000 de lei în cazul recidivei), în timp ce pentru pășunatul pe fânețe sau terenuri arabile ori fără autorizație de pășunat, amenzile vor ajunge la 3.500 de lei sau la 6.000 de lei, în cazul recidivei.
În cazul persoanelor juridice, amenzile pentru nerespectarea măsurilor propuse acum vor putea ajunge la 20.000 de lei.
Atenție! Pentru ca prevederile amintite să se aplice, proiectul de lege ce le conține trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (4)