ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Cursurile universitare cu frecvență se vor putea desfășura și online
O parte dintre activitățile ce se desfășoară în mediul universitar în cadrul formei de învățământ cu frecvență, respectiv cursurile, se vor putea desfășura și prin intermediul unor conexiuni audio-video sau al unor platforme informatice dedicate, potrivit unei ordonanțe ce a fost oficializată aseară. Cu toate astea, examenele vor implica prezența fizică a studenților la facultate. Modul în care se vor desfășura efectiv activitățile de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare va trebui stabilit până spre sfârșitul lunii august.
Articolul continuă mai jos
Prin
OUG 69/2022, publicată aseară în Monitorul oficial nr. 521, a fost modificată, de fapt,
Legea nr. 1/2011 a educației naționale. Una dintre măsurile conținute de ordonanță schimbă modul în care se pot desfășura cursurile universitare de la forma de învățământ cu frecvență.
Mai exact, așa cum apare în document, forma de învăţământ cu frecvenţă va fi, în continuare,
"caracterizată prin activităţi de învăţământ şi/ sau de cercetare programate pe durata întregii zile, specifice fiecărui ciclu de studii universitare, aproximativ uniform distribuite săptămânal/ zilnic pe parcursul semestrului", dar
nu și prin "întâlnirea nemijlocită, în spațiul universitar, a studenților cu cadrele didactice", așa cum era înainte.
Astfel, cursurile universitare cu frecvență
se vor putea desfășura și fără interacțiune directă, fizică, între studenți și profesori. De fapt, ordonanța stabilește clar cum se vor putea desfășura cursurile online.
“Unele activități de învățământ și/ sau de cercetare din cadrul formei de învățământ cu frecvență se pot desfășura prin intermediul resurselor electronice, informatice şi de comunicaţii specifice sincrone”, scrie, concret, în actul normativ.
Cursuri online sincrone reprezintă acele cursuri la care studenții și cadrele didactice participă în același timp, dar în locații separate, în general altele decât campusul universitar.
Totuși,
examenele nu se vor putea susține online, ci doar la facultate, indiferent dacă vorbim despre studii de licență sau de masterat.
"Activitățile de evaluare continuă și evaluare sumativă de tip examen, în cazul formelor de organizare cu frecvență, frecvență redusă și la distanță a programelor de studii universitare de licență și masterat, se realizează în condițiile întâlnirii nemijlocite în spațiul universitar a studenților cu cadrele didactice și de cercetare", este subliniat în document.
Acum, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior trebuie să vină, în cel mult 90 de zile, adică până pe 24 august, cu standarde de calitate privind modul de desfășurare a activităților de predare, învăţare, cercetare, aplicaţii practice şi evaluare.
În plus, OUG 69/2022 prevede și
majorarea considerabilă a valorii premiilor destinate elevilor cu rezultate bune la olimpiadele naționale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)