Tot mai multe afaceri mici mizează pe plățile digitale pentru a se dezvolta, iar obiectivul Visa este să ajute 50 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii la nivel global să aibă acces la soluțiile digitale de plată.[1] Plățile nu mai reprezintă doar partea finală a procesului de vânzare, ci se îndreaptă către crearea unei experiențe simple și sigure, care să ajute firmele mici să găsească o nouă cale de creștere și să prospere.
Studiul Visa Back to Business – Perspective IMM 2022 a relevat că 82% dintre IMM-urile intervievate intenționează să accepte opțiuni de plată digitale în 2022, iar 90% dintre IMM-urile cu prezență online intervievate au fost de acord că supraviețuirea lor în perioada pandemiei s-a datorat eforturilor sporite de creștere a vânzărilor prin canale electronice. Majoritatea respondenților IMM-uri se așteaptă ca afacerea lor să se bazeze exclusiv pe plățile digitale în viitor.
România este una dintre piețele cu cele mai rapide ritmuri de adoptare a plăților electronice la nivel european, iar tehnologiile care au facilitat această evoluție au fost plățile contactless și tokenizarea, care a permis înlocuirea cardului cu telefonul mobil. Entuziasmul cu care consumatorii români au adoptat plățile contactless cu cardul sau cu dispozitive mobile a permis multor afaceri mici și mijlocii să înceapă să accepte plata cu cardul sau să-și extindă activitatea în mediul online pentru a putea rezista mai bine provocărilor economice din ultimii ani.
Una din multiplele inițiative Visa, dedicată mai ales micilor comercianți, a fost introducerea serviciului Tap to Phone, care permite acceptarea plăților contactless prin intermediul unui smartphone (Android), nefiind nevoie de echipamente suplimentare care vin la pachet cu costuri de achiziție și mentenanță. România a fost printre primele 15 țări din lume în care acest serviciu a fost implementat, iar soluția este deja utilizată de afaceri din diverse sectoare.
Visa este constant preocupată de sprijinirea directă a micilor comercianți și, de aceea, o altă inițiativă în această direcție a fost lansarea platformei Visa @MarileAfaceriMici, prin care IMM-urile pot accesa atât informații despre soluțiile de digitalizare disponibile pentru afacerile lor, cât și oferte speciale de la partenerii locali.
Dincolo de numeroasele soluții proprii inovatoare oferite IMM-urilor, Visa a acordat o atenție deosebită și parteneriatelor cu alți furnizori de servicii, o strategie care urmărește accelerarea utilizării soluțiilor digitale și oferirea de beneficii tangibile deținătorilor de carduri Visa Business.
O dovadă în acest sens este parteneriatul încheiat de Visa cu Trans Sped, prin care posesorii de carduri Visa Business sau Visa Premium pot obține un certificat digital calificat la cele mai bune prețuri din piață. Certificatele emise de Trans Sped clienților Visa au prețuri cu 75% mai bune față de ofertele standard din piață, fiind facilitată astfel interacțiunea prin mijloace electronice cu instituțiile publice și partenerii de afaceri. Trans Sped este singurul furnizor global care oferă certificate digitale pentru semnături electronice cu valoare egală ca semnătura olografă, recunoscută de toate autoritățile din România, UE și SUA.
Semnătura electronică are aceeași valoare ca semnătura olografă și este un element-cheie în procesul de digitalizare a fluxului birocratic, fiind de altfel obligatorie în relația cu Administrația Fiscală de la 1 martie anul acesta. În urma unor modificări la codul de procedură fiscală aprobate de Guvern anul trecut, declarațiile, cererile sau înscrisurile vor putea fi transmise doar prin mijloace electronice la distanță. Documentele depuse în format fizic nu vor mai fi luate in considerare, iar contribuabilii care nu se conformează noilor reglementări riscă să fie sancționați.
Un alt parteneriat în beneficiul clienților IMM-uri este cel dezvoltat de Visa cu SmartBill, cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România. Posesorii de carduri Visa Business beneficiază de 30 de zile gratuite și 25% reducere la orice abonament SmartBill Facturare sau Gestiune pe un an de zile. SmartBill oferă un pachet complet care include facturi online, avize, proforme, chitanțe, soft de vânzare cu casă de marcat, intrări și gestiune a stocurilor și un soft de contabilitate real-time în cloud.
Visa urmărește cu atenție tendințele privind digitalizarea afacerilor și este pregătită să-și ajute clienții și partenerii să dezvolte servicii în aceste zone. Ne bucurăm să jucăm un rol important în eforturile de redresare economică, prin diversele proiecte și parteneriate pe care le-am lansat sau la care am contribuit în ultima perioadă.
Ca o recunoaștere a eforturilor și a inițiativelor noastre, Visa a fost onorată, pentru a treia oară consecutiv, cu statutul de brand de elită în România, în cadrul programului Superbrands dedicat anul acesta curajului, inovației și performanței în business.
[1] https://usa.visa.com/about-visa/newsroom/press-releases.releaseId.17176.html
Comentarii articol (0)