Contribuabilii care au plătit sumele suplimentare stabilite ca urmare a recalificării trebuie să urmeze procedura-standard de solicitare a unei restituiri, este precizat în noul ordin al ANAF. Este vorba atât de cei care au făcut plăți în perioada 1 iulie 2015 - 3 aprilie 2022, cât și de cei care au făcut plăți după 3 aprilie 2022.
Concret, se face o trimitere expresă la articolul 168 din Codul de procedură fiscală și la Ordinul Ministerului Finanțelor 1.899/2004. Așa cum prevăd cele două acte normative, restituirea se face, în termen de 45 de zile, în baza unei cereri depuse de contribuabil la unitatea ANAF competentă. Solicitarea poate fi făcută într-o perioadă de maximum cinci ani, din moment ce termenul de prescripție respectiv a început să curgă din 3 aprilie 2022.
Solicitarea trebuie să cuprindă codul de înregistrare fiscală al contribuabilului, suma şi natura creanţei de restituit şi se depun și documentele din care să rezulte că suma nu era datorată (teoretic, ar trebui să fie suficientă indicarea expresă a Legii 72/2022).
De precizat că, dacă angajatorul care cere restituirea are datorii la ANAF, autoritățile aplică procedura de compensare înainte de a stabili suma efectivă de restituit.
Cum se procedează pentru cei care n-au achitat obligațiile fiscale
Pentru a pune în aplicare amnistia fiscală în cazul celor care n-au apucat să plătească sumele suplimentare stabilite prin decizii de impunere, din Ordinul 1.000/2022 reiese că ANAF procedează, în mare, în felul următor:
1. Pentru cei care au primit decizii de impunere. La nivelul fiecărei structuri de inspecție fiscală, sunt identificate și apoi verificate rapoartele de inspecție fiscală și actele fiscale aferente, ce au fost comunicate contribuabililor, prin care s-au stabilit sume suplimentare de plată pentru diurne recalificate. Listele întocmite apoi, cu obligațiile fiscale de anulat, sunt transmise compartimentelor cu atribuţii de evidenţă pe plătitori din cadrul unităților fiscale (așa-zisele compartimente de specialitate).
2. Pentru cei care n-au primit decizii de impunere. Sumele din deciziile de impunere care n-au apucat să fie comunicate contribuabililor nu trebuie anulate și scăzute din evidența fiscală tocmai pentru că ele n-au apucat să fie trecute în evidență (nu sunt incluse în listele menționate la punctul 1). Practic, autoritățile fiscale modifică raportul de inspecție fiscală și emit o decizie de nemodificare a bazei de impunere.
3. Anularea datoriilor. După primirea listelor de la punctul 1, compartimentele de specialitate întocmesc referate de aprobare a anulării obligațiilor fiscale nestinse și decizii de anulare, acestea din urmă fiind comunicate apoi contribuabililor vizați.
4. Informarea structurilor implicate în soluționarea contestațiilor. După anularea obligațiilor fiscale și comunicarea deciziilor către contribuabilii vizați, compartimentele de specialitate informează despre anulări și entitățile implicate în soluționarea contestațiilor făcute de contribuabili.