Legea ce prevede o nouă amnistie fiscală pentru transportatorii rutieri a apărut joi în Monitorul Oficial. Amnistia se referă la diurnele reîncadrate de Fisc în ultimii ani în venituri salariale taxabile, după ce o măsură asemănătoare s-a dat în 2015. Legea clarifică și tratamentul fiscal al diurnelor acordate de acum în colo șoferilor profesioniști, astfel încât să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile (sau, cel puțin, nu atât de ușor ca până acum).
__________
ACTUALIZARE (26.05.2022): Procedura de aplicare a amnistiei fiscale a fost stabilită prin Ordinul Fiscului 1.000/2022.__________
Legea 72/2022 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 315/2022 și va intra în vigoare pe
3 aprilie 2022, însă este nevoie și de norme procedurale de la Fisc pentru a putea fi pusă efectiv în aplicare. Actul normativ
corectează problema actuală a reîncadrării diurnelor din venituri netaxabile în venituri taxabile.
În primul rând, se prevede
o nouă amnistie fiscală,
asemănătoare celei din 2015. Aceasta acoperă diurnele netaxabile reîncadrate de Fisc, din 1 iulie 2015 și până în 3 aprilie 2022, în venituri salariale taxabile.
„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a calificării ulterioare de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice alte sume de aceeași natură, primite pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de către angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitate pe teritoriul altei țări, aferente perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și data intrării în vigoare a prezentei legi, și neachitate”, scrie în document.
Amnistia vizează
datoriile fiscale neplătite încă până acum și datoriile fiscale plătite deja de transportatori, iar
banii achitați vor fi restituiți la cererea companiilor (dreptul de restituire, care este valabil cinci ani, începe se curgă de la data intrării în vigoare a legii). Amnistia va fi aplicată automat de către Fisc, fără să fie nevoie ca firmele să facă o cerere specială pentru a beneficia de aceasta - se vor emite decizii pentru anularea datoriilor, care vor fi comunicate contribuabililor.
Pentru a pune în aplicare amnistia, Fiscul trebuie să emită, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, un ordin cu reguli concrete de anulare a datoriilor - adică până în data de
3 mai 2022.
În al doilea rând, Legea 72/2022 prevede
ajustarea tratamentului fiscal al diurnelor, ce este inclus actualmente în Codul fiscal. În esență, prevederile actuale vor fi detaliate în așa fel încât să facă referire în mod expres la indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și
prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate. Acestea patru vor avea exact același tratament fiscal, astfel încât angajatorii să nu mai caute mereu opțiunea cea mai avantajoasă din punct de vedere fiscal, iar inspectorilor de stat să le fie clară legislația la controale.
Aceste ajustări la Codul fiscal se vor aplica, însă, abia începând cu
veniturile aferente lunii mai 2022 (aici nu e nevoie de norme suplimentare).
În al treilea rând, dincolo de amnistie și modificarea Codului fiscal, începând din 3 aprilie 2022,
inspectorii Fiscului mai pot reîncadra diurnele netaxabile în venituri salariale taxabile numai în baza controalelor realizate de inspectorii de muncă.
„Reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizaţei de delegare, a indemnizaţiei de detaşare, inclusiv a indemnizaţiei specifice detaşării transnaţionale, a prestaţiei suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariaţi, poate fi realizată de organele fiscale (...) în urma controalelor realizate de organele competente ale Inspecţiei Muncii, prin care se constată situaţiile de delegare, detaşare, detaşare transnaţională în care se pot afla salariaţii, după caz, potrivit legii”, scrie în document.
Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă,
va fi obligată să confirme (în baza documentelor prezentate de angajator) natura veniturilor acordate sub forma respectivelor indemnizații fie la cererea autorităților și instituțiilor publice (sau a altor entități), fie din oficiu, în urma controalelor proprii la angajatori. Și în acest caz este nevoie de o procedură de aplicare, ce se va stabili, în 60 de zile
de la apariția în Monitorul Oficial a legii (până la
30 mai 2022), prin ordin comun emis de Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor. Practic, Fiscul și Inspecția Muncii vor avea o strânsă colaborare atunci când vine vorba de posibilitatea reîncadrării diurnelor - adică nici Fiscul, nici Inspecția Muncii nu vor putea face reîncadrarea pe cont propriu, ci numai împreună.
Conform prevederilor Codului fiscal aplicabile până acum, indemnizațiile de delegare și detașare (în altă localitate, în țară și în străinătate), adică diurnele date de angajatori, sunt scutite de plata impozitului pe venit (cotă 10%) și a contribuțiilor la pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,25%). Însă asta dacă sumele sunt acordate conform legii, fără a depăși pragul de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin legislație. Cu toate acestea, prevederile sunt vagi și lasă loc de interpretare. Pe deasupra, mai există și indemnizația de detașare transnațională, și prestațiile suplimentare primite în baza clauzei de mobilitate, care complică imaginea de ansamblu a tratamentului fiscal aplicabil diurnelor.
Măsurile date pentru a ajuta transportatorii rutieri
se încadrează în sugestiile oferite recent printr-o analiză a Camerei Consultanților Fiscali.
Problema datează dinainte de iulie 2015, însă în acel an s-a dat o amnistie fiscală prin care practica anterioară a inspectorilor Fiscului a fost anulată prin lege. Totuși, amnistia n-a fost însoțită de o clarificare adecvată a legislației, motiv pentru care problema a redevenit treptat una majoră pentru angajatori.
Atenție! Chiar dacă Legea 72/2022 intră în vigoare pe 3 aprilie 2022, este necesară apariția celor două proceduri speciale pentru punerea efectivă în aplicare a acesteia. Noul tratament fiscal al diurnelor se va aplica din mai 2022, fără necesitatea unor reguli suplimentare.
Comentarii articol (4)