avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare transnationala (transfrontaliera)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare transnationala (transfrontaliera)

Detasarea transnationala (conform Parlam European) sau transfrontaliera (conf Comisiei Europene) este o institutie juridica in continua schimbare.
Dupa implemetarea Directivei UE 957/2018 in legislatia romana (termen iulie 2020) nu vorm mai vorbi de salariu minim ci de retributie minima. Aceasta retributie va cuprinde atat salariul cat si celelalte sporuri si indemnizatii obligatorii pt salariatul cetatean al tarii respective.
Pe de alta parte azi instantele de judecata ne-au demonstrat ca ANAF-ul mai greseste atunci cand reincadreaza asa-numitele "diurne" (indemniz de detasare transnat) in salarii nete, anuland Decizia de impunere a Fiscului, cu cheltuieli de judecata.
Chiar daca angajatorul trebuie sa respecte obligatiile legii detasarii transnat atunci cand acorda indemnizatii de detasare transnationala sa nu uitam ca si institutiile statului trebuie sa respecte prevederile legii atunci cand reincadreaza aceste sume in salarii nete.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2020
Florin Cioca, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:03, 28 Mai 2021
Intrucat timpul se scurge iar Parlamentul inca nu a adoptat legea de modificare a Lg 16/2017 privind detasarea transnationala trebuie sa stiti ca in spatiul UE parlamentarii sunt mai harnici, Directiva 957/2018 fiind deja implementata.
Toti angajatorii care isi detaseaza transnational proprii angajati (trebuie sa existe un raport de munca direct) vor trebui sa respecte noile reguli prevazute de legislatia comunitara si cea locala pentru ca activitatea lor sa nu fie considerata ca fiind o detasare fictiva. In majoritatea tarilor din spatiul UE detasarea fictiva este un caz de munca nedeclarata fiind sanctionata cu amenzi de pana la 2.000 euro/angajat detasat.
Pe plan intern inspectorii ANAF cand intalnesc un caz de detasare fictiva recalifica asa-numitele "diurne externe" in salarii nete obligand angajatorul la plata retroactiva a contributiilor aferente acelor 'diurne externe".
Potrivit legislatiei comunitare angajatul detasat transnational (transfrontalier) trebuie remunerat cu cel putin remuneratia minima bruta din statul in care isi va desfasura activitatea. Aceasta remuneratie bruta trebuie sa cuprinda salariul minim brut din statul respectiv +sporuri, indemnizatii obligatorii.
Trebuie sa intelegeti ca, in acest moment, indemnizatia de detasare transnationala poate fi inclusa in salariul minim din tara respectiva (salariu minim ROM + indemnizatie) doar daca angajatorul respecta obligatiile prevazute de legislatia comunitara in materie detasare transnationala.
Practic si pe intelesul tuturor, daca vorbim de o detasare fictiva nu poti beneficia dpdv fiscal de plafonul neimpozabil stabilit pt "diurna externa", indiferent la ce suma stabilesti salariul de incadrare al angajatului roman.
va rog sa-mi spuneti ce inseamna o detasare fictiva , mai exact ?
se poate vorbi in cazul soferilor care fac curse externe de detasare fictiva ? ce ar trebui sa fac ca sa beneficiez de plafonul neimpozabil , ca sa nu imi fie reincadrata diurna la venituri salariale ?

va multumesc .
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
doina-marieta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara
Detasare fictiva este reglementata legal in legislatia fiecarui stat UE, fiind sanctionata contraventional si penal. In Romania Legea nr. 16/2017 nu sanctioneaza aceasta situatie, insa cazurile respective constituie temeiul pe care se bazeaza inspectorii ANAF in situatiile de reincadrare a asa-numitelor diurne.
Descrierea activitatii dvs nu este suficienta pentru a va da un raspuns concret, iar acest forum nu cred ca este locul unor astfel de discutii amanuntite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa Filip Virgil Filip Virgil Este normal ca la un control ANAF din luna octombrie 2018,sa trebuiasca sa platesc impozite pe diurna acordata in strainatate? Mentionez ca s-a dat 48€/zi,au ... (vezi toată discuția)
Care e baza legală prin care anaf consideră diurnele externe venituri salariale? madalinap80 madalinap80 Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns . Care e baza legală prin care anaf.ul considera diurnele externe venituri salariale ( indemnizații de ... (vezi toată discuția)
Contabilitate freelancer mariustofu mariustofu Momentan muncesc in Olanda ca inginer electric , contract de munca olandez . Doresc sa deschid in tara un SRL , sa fiu angajat si sa prestez servicii catre ... (vezi toată discuția)