Noua lege a cinematografiei impune noi taxe si duce la privatizarea tuturor cinematografelor.
Legea cinematografiei, intratã în vigoare în august, stabileºte cã Fondul cinematografic, din care se finanþeazã proiectele din domeniu, va fi constituit din taxe percepute de la cabliºti, din privatizãri ºi din publicitatea TV, a spus marþi ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.
Agenþii care retransmit prin cablu vor contribui la Fond cu 1% din veniturile anuale. Fondul cinematografic va fi completat ºi prin alte taxe: 20% din fondurile obþinute din privatizarea sãlilor de spectacole, 15% din veniturile obþinute din publicitatea difuzatã de postul public de televiziune ºi 4% din veniturile obþinute din reclamele difuzate de posturile TV private, a declarat Iorgulescu, într-o conferinþã de presã. Prin aceastã nouã lege, ordonanþa 39 privind cinematografia, autoritãþile urmãresc ºi reorganizarea arhivei naþionale de filme. Proiectul de reorganizare a arhivei va fi finanþat cu 3% din Fondul cinematografic, bani ce vor fi utilizaþi pentru conservarea ºi restaurarea peliculelor, a spus Adrian Iorgulescu.
Ministerul va înfiinþa ºi un Consiliu Naþional de Administrare a Cinematografiei, a adãugat ministrul. Modificãrile aduse la lege au fãcut ca Regia Autonomã de Distribuþie ºi Exploatare a Filmului (RADEF) - Româniafilm sã nu poatã fi privatizatã, ci sã rãmânã în administraþia Ministerului Culturii ºi Cultelor, a mai spus Iorgulescu. Studiourile Rofilm, Animafilm ºi Sahia Film vor fi privatizate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a precizat Adrian Iorgulescu.
Tot conform Ordonanþei 39/2005, ce înlocuieºte legea cinematografiei din 2002, sãlile, grãdinile de spectacol cinematografic ºi terenurile aferente vor fi scoase la licitaþie cel mai târziu la sfârºitul lunii octombrie.
Cele peste 300 de sãli de cinematograf din þarã, administrate momentan de Regia Autonomã de Distribuþie ºi Exploatare a Filmului (RADEF), vor fi scoase la licitaþie în grupuri de trei pânã la cinci sãli, în scopul refacerii sau construirii de sãli multiecran cu aproximativ 100 de locuri fiecare.MCC a elaborat deja o hotãrâre de Guvern potrivit cãreia sãlile ºi rãdinile de spectacol cinematografic vor fi vândute prin licitaþie publicã deschisã, iar cumpãrãtorii vor avea obligaþia de a pãstra destinaþia cinematograficã a imobilelor pentru cel putin încã 10 ani.Transformarea sãlilor de cinema în sãli multiplex este o necesitate, dupã cum reiese din numãrul biletelor vândute anul trecut de Hollywood Multiplex, ce reprezintã 84% din totalul vânzãrilor RADEF din toatã þara, potrivit secretarului de stat în MCC, Ioan Onisei. Sistemul de privatizare propus de MCC se bazeazã pe modelul francezilor care au transformat sãli de peste 200 de locuri în sãli de tip multiplex cu maximum 150 de locuri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)